Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na današnjoj sednici Skupštine optine Rekovac u kojoj većinu čine odnornici SNS-a i SPS-a, jednoglasno je odlučeno da se iz te opštine podnese inicijativa ministarstvu energetike da se prekine sa istražnim radnjama za iskopavanje litijuma i bora, saznaje naš portal.

Prvobitno, odbornici Rekovca nisu ni planirali da na sednici razmatraju istražne radnje za eksploataciju litijuma, koje strane kompanije po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike sprovode na njihovoj teritoriji. Međutim, to telo uoči sednice, dobilo je inicijativu privrednika celog levačkog kraja i peticiju građana u kojoj je zatraženo da opštinski organi po hitnom postupku sprovedu zakonske radnje kako bi se sprečila dalja istraživanja.

Ovaj predlog, dospeo je na dnevni red sednice, a odbornici su jednoglasno stali na stranu građana.

‘‘Ovo je prvi korak koji nam daje pravne osnove za dalje delovanje‘‘ kaže za Nova.rs levački privrednik Predrag Marković, koji je u ime svih privrednika podneo inicijativu lokalnoj skupštini i prisustvova današnjoj sednici. Sa neskrivenim zadovooljstvom objašnjava, da su građani i opštinski vlastodršci konačno ‘‘progovorili istim jezikom‘‘.

‘‘Do sada se sve svodilo na vrlo teške i mučne razgovore sa opštinskim čelnicima i organima. Sada su i oni, čini mi se, konačno shvatili razmere opasnosti koja se nadvila nad opštinom, tako da se nadam da ćemo sada zajedničkim snagama nastaviti dalju borbu. Prvi korak je napravljen, a ovo je tek početak borbe‘‘ priča Marković.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je pojasnio da su na sednici usvojena dva zaključka, koja će opštinskim organima dati pravnu osnovu za nastavak borbe protiv daljih geoloških istraživanja. Prema njegovim rečima, prvi zaključak je da se pristupi izmenama Prostornog plana opštine Rekovac u koji bi se uvrstila zabrana istraživanja, a u drugom zaključku opština se obavezala da Ministarstvu rudarstva i energetike uputi dopis i zatraži ukidanje rešenja stranoj kompaniji koja je počela istraživanje litijuma.

‘‘Najveća borba će biti upravo oko implementacije ta dva zaključka. Mi znamo da možemo po skraćenoj procedurii da uradimo izmene Prostornog plana. Postoji član zakona o prostornom planiranju Republike Srbije koji to i omogućava, to je taj čvenni član 51.B i mi ćemo probati po njemu da idemo. Po tom članu možemo da dodamo jednu kratku formulaciju u Prostornom planu , koja će zabraniti dalje istraživanje litijuma‘‘ pojasnio je Marković .

Biće formirana Radna grupa u koju će ući u privrednici

Marković za Nova.rs kaže i da je na skupštinskoj sednici sa opštinskim zvaničnicima postignut načelni dogovor da se u što kraćem roku formira Radna grupa koja će po hitnom postupku raditi na izmenama Prostornog plana, kao i da će u radu te grupe učestvovati predstavnici privrednika. Međutim, on sa dozom opreza ipak kaže da ne zna da li će i dalje biti nastavljena istraživanja, jer će konačnu odluku o tome doneti više instance.

‘‘Sa pavne tačke gledišta, mi ovim zaključcima nismo sprečili dalja istraživanja. Ona praktično mogu da se nastave ako dotična firma hoće to da uradi, jer oni imaju dozvolu Ministarstva rudarstva i energetike. Mi ipak nemamo pravnih načina da to sprečimo, ali sam siguran da će narod odreagovati na apsolutno isti način kao što je to uradio u Dragovu. Dakle, biće blokada puteva i svi će izaći na ulice da to spreče‘‘ zaključio je predrag Marković.

Meštani blokadom odbranili Dragovo

Krajem oktobra meštani levačkog sela Dragovo primetili su građevinske mašine koje su nenajavljeno došle i počele pripremu terena za istražne radnje. Građani su traktorima, vozilima i stalnim dežurstvom više desetina ljudi danima blokirali put ka mestu planiranih iskovanja i uspeli da privremeno obustave radove. Prvo istraživanje litijuma na teritoriji Rekovca, odobreno je još 2017. godine. Iz ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da su na teritoriji Rekovca planirane četiri istražne bušotine za istraživanje litijuma i bora. Do sada su urađena istraživanja na dve lokacije, kod sela Donja Sibnica i na potezu između sela Motrić i Dragovo na takozvanoj Maleševskoj kosi.

Protest u Dragovu Foto: Neko brine za Levač

Meštani su za sva istraživanja saznali tek ove godine, što je izazvalo veliki revolt, a odmah su se udružili i u ekološki pokret ‘‘Neko brine za Levač‘‘ kako bi odbranili svoju zemlju od stranih korporacija. Početkom septembra, održali su veliki ekološki protest, koji su podržali ekološki aktivisti iz gotovo cele Srbije, unerzitetski profesori, građani okolnih opštna i poljoprivredni proizvođači.

BONUS VIDEO: „24 minuta“ Zorana Kesića o Rio Tintu