Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Politički analitičar i urednik Nove političke misli Đorđe Vukadinović za Nova.rs kaže da je rejting profesora Vladete Jankovića meren pre dva meseca, ali kao potencijalnog kandidata za predsednika Srbije. Tada su rezultati pokazali da je Janković među tri ličnosti sa najboljim skorom. Kad je reč o beogradskim izborima, Vukadinović smatra da bi bivši diplomata mogao biti “tas na vagi” za pobedu.

Podsećamo, Janković će biti prvi na listi ujedinjene opozicije za beogradske izbore – koalicije SSP, Narodne stranke, Demokratske stranke, PSG i pridruženih pokreta – objavila je sinoć Nova.rs. To je, kako smo nezvanično saznali, dogovor koji proističe iz sastanka predstavnika ove koalicije, koji je trajao juče od 19 do 22 sata u Beogradu. Ova odluka donesena je jednoglasno.

Sastanak je, uprkos tenzijama koje su minulih dana bile prisutne oko ove koalicije, kako nam je reklo više izvora, prošao u pozitivnom tonu i konstruktivnom razgovoru. Ipak, ostaje da Janković u narednim danima ponovo razgovara sa liderima koalicije i prihvati ovu kandidaturu.

Jankovićevo ime se nedavno spominjalo i kao predlog za predsedničkog kandidata.

Ideju o tome da bude kandidat opozicije za predsednika Srbije Vladeta Janković glatko je odbio. Međutim, kad je reč o trci za gradonačelnika Beograda, Janković je uoči sastanka opozicije za novine Nova rekao da bi tu ulogu prihvatio.

“Ako bi mi ponudili morao bih prvo da preduzmem tri stvari. Da se konsultujem sa porodicom, sa prijateljima kojima verujem i da obavim detaljni lekarski pregled kako bih bio siguran da mi zdravstveno stanje to dozvoljava. Ako sve to bude u redu, onda bih ovakav poziv opozicije prihvatio. S tim što bi morala da se oformi ekipa poštenih i stručnih ljudi, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost”, kaže Janković za list Nova.

U razgovoru za Nova.rs politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je rejting Jankovića nedavno meren i da je među tri najbolja.

Djordje Vukadinovic
Đorđe Vukadinović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Pre dva meseca smo samostalno testirali desetak ličnosti i upravo je Vladeta Janković jedan od trojice koji je tada imao najbolji rejting, a o čemu sam pričao u Utisku nedelje. On je taj profesor kojeg sam spominjao, pisac je Siniša Kovačević, dok je advokat Božo Prelević. Doduše, mi smo njih tada merili kao potencijalne predsedničke kandidate i zaista su dobro stajali. Njegovo ime nismo tada objavili, jednostavno zbog toga što ga nismo konsultovali”, kaže Vukadinović za Nova.rs.

Prema njegovom mišljenju i ovim rezultatima profesor Janković može samo da doprinese nastojanjima opozicije da osvoje Beograd.

“On ima samo jedan problem, a to su odmakle godine. Ali simbolički i politički njegovo uključivanje bi bilo veoma značajno. S tim što mislim da bi on, ipak, bio bolji izbor za potencijalnog predsedničkog kandidata koji sasvim sigurno ne bi izlazio iz okvira svojih nadležnosti. Funkcija prvog čoveka grada, sa druge strane, podrazumeva više delatnih i menadžerskih aktivnosti”, smatra Vukadinović.

Kad je reč o šansama Jankovića naspram Aleksandra Šapića koji će biti prvi listi za Beograd Srpske napredne stranke, Vukadinović kaže da ta istraživanja još nisu rađena.
“Ne znam tačno kakav je odnos tih snaga, ali budući da je opozicija jača u Beogradu nego u ostatku Srbije, nije isključeno da bi Vladeta Janković mogao biti tas na vagi”, zaključuje Vukadinović.

BONUS VIDEO: Demostatovo istraživanje – Da su danas izbori kako stoji vlast, a kako opozicija?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare