Foto: Kosovo online

Opozocione partije i političari na Kosovu i Metohiji, nakon odluke Srba da se povuku iz prištinskih institucija, osim kritika na račun Beograda, ujedno šalju optužbe i na račun vlade Aljbina Kurtija – zbog donošenja odluka koje su u suprotnosti sa zahtevima Zapada.

Među prvima od onih koji su se oglasili nakon današnjeg sastanka u Zvečanu na kojem je doneta odluka o napuštanju institucija, bio je šef kabineta, Vjose Osmani, Bljerim Velja prenosi KoSSev.

On je kazao upravo to da Srbija „primorava i podstiče“ kosovske Srbe da napuste posao u kosovskim institucijama.

„To takođe pokazuje da Srpsku listu proždire bilo koja agencija i da je tretira kao sredstvo za destabilizaciju Kosova od strane Vučićevog režima“, dodao je.

On takođe smatra da je „teranje“ Srba da napuste institucije pokušaj Vučića da „potkopa napredak i nedavne inicijative u vezi samog dijaloga“.

„Takvo zastrašivanje neće uspeti! Kosovske institucije će ostati multietničke i reprezentativne za sve zajednice“, naglasio je Velja.

Haradinaj: Građani sa severa Kosova da ne nasedaju na pogrešnu politiku

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj pozvao je večeras građane sa severa Kosova da se uzdrže i zadrže smirenost i da ne nasedaju na pogrešnu politiku.

Ramuš Haradinaj Foto:Nemanja Jovanović

„Kosovo je država svih, a destabilizacija situacije nikome ne ide u prilog, osim onima koji prate ruske agende“, napisao je Haradinaj.

On je ocenio da je poslednji trenutak da premijer Kosova Aljbin Kurti „razmisli i zaustavi uništavanje zemlje“, jer će u suprotnom „biti prinuđeni da ga zaustave, svim demokratskim sredstvima na raspolaganju“.

DSK poziva na smirivanje situacije na severu Kosova, a institucije na blisku saradnju sa SAD i EU

Demokratski savez Kosova (DSK) pozvao je, nakon odluke predstavnika kosovskih Srba da napuste vladu, skupštinu, policiju, pravosuđe i ostale službe, građane na severu Kosova na smirivanje situacije, a centralne institucije na blisku saradnju sa SAD i drugim evropskim saveznicima.

„Nedostatak koordinacije institucija Republike Kosovo sa našim međunarodnim saveznicima promoviše i služi destabilizujućim i provokativnim agendama na teritoriji Kosova. Posledice takve destabilizacije su nepopravljive za zemlju“, navedeno je u saopštenju DSK-a.

Iz DSK ocenjuju da je Kosovu u vreme dešavanja na severu potrebno rukovodstvo „koje ne upada u destabilizujuće zamke Srbije“, ali koje ima za cilj kontinuiranu i potpunu integraciju Srba sa Kosova, i da je za tu koordinaciju neophodna bliska saradnja sa međunarodnim saveznicima.

„Populističke politike usmerene na partijske ispred velikih nacionalnih interesa, donose dugoročnu štetu Kosovu i nazadovanje u međunarodnoj areni“, navodi se u saopštenju.

Predsednik DPK: Kurti da informiše gradane o ozbiljnoj situaciji na severu Kosova

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići ocenio je da su današnja dešavanja na severu Kosova „čin bez presedana“ i pozvao premijera Aljbina Kurtija da građane informiše o „ozbiljnoj situaciji na severu“.

Krasnići je na Fejsbuku izrazio zabrinutost zbog razvoja događaja, ističući da je u okolnostima kada nema jasnog epiloga, obaveza vlade da građanima razjasni šta se tamo zapravo dešava.

„Zato pozivam premijera Kosova Aljbina Kurtija da se obrati građanima, da ih obavesti o ozbiljnosti situacije i koracima koje će institucije zemlje preduzeti da garantuju očuvanje javnog reda, života građana i suvereniteta zemlje“, napisao je on.

Krasnići je naveo da se situacija menja iz sata u sat i da je, kako je ocenio, evidentan rizik od eskalacije i istakao da to treba izbegavati, a da cilj treba da bude očuvanje mira i bezbednosti.

Hiseni krivi Kurtija i Osmani za događaje na Severu: Daju Srbiji Sever Kosova

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova, Skender Hiseni, kaže da odluka o napuštanju institucija označava početak drugog, „mnogo opasnijeg poteza“.

„Na severu je danas političkim diktatom, preko Srpske liste, počela otvorena Vučićeva diverzija protiv institucija reda i mira“, kazao je Hiseni.

On podseća na upozorenja LDK o mogućim posledicama Kurtijevih odluka, prenosi KoSSev.

„Kurti i Osmani svojim političkim akcijama služe zločinačkim agendama i srpskim diverzijama na severu. Poštovanjem američkog i evropskog zahteva za odlaganje primene registarskih tablica bi se izbegla cela ova situacija, koja je sada u opasnosti da eskalira“, kaže bivši ministar spoljnih poslova Kosova.

On ističe da Kurti odbija bilo kakvu koordinaciju i saradnju sa partnerima, te kaže da „paradoksalno, najveća opasnost za Kosovo danas dolazi od njega, Osmani i „njihovih detinjastih političkih avantura“.

„Kurti i Osmani svojom kratkovidom politikom predaju Sever Kosova Srbiji i njenoj zločinačkoj politici“, zaključio je Skender Hiseni.

BONUS VIDEO: Rakić objavljuje izlazak Srba iz kosovskih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar