KFOR Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu“, večeras se nakon odluke Srba sa Severa o napuštanju institucija, te podizanja novih tenzija, oglasila i misija KFOR-a na Kosovu.

Oni su pozvali sve da se pozabave neslaganjima i razgovaraju o njima u sklopu konstruktivnog dijaloga, prenosi KoSSev.

„Doprinesite napredak društvu! Izrazite svoje mišljenje mirno i tražite kompromise!“, poručili su iz misije KFOR-a na svojoj Fejsbuk stranici.

Neposredno pre misije KFOR-a oglasio se i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana.

Kazao je da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog o napetoj situaciji na Severu Kosova.

„I Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju. KFOR ostaje na oprezu i spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena“, poručio je ovaj zvaničnik NATO-a.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova danas su i odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ujedno, za sutra se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Kosovskoj Mitrovici 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar