Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/LEKSANDR RJUMIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Zagrebački "Jutanji list" u opširnoj analzi odnosa između Aleksandra Vučića i Vladimira Putina piše da se Srbija našla u "delikatnoj situaciji". List piše da je otkriveno da ukrajinska vojska koristi rakete proizvedene u Srbiji i da ih je dobila iz Srbije. Ruski prorežimski mediji objavili su da je ukrajinskoj vojsci isporučeno 3.500 raketa M-21 GRAD kalibra 122 mm iz poznate srpske fabrike naoružanja Krušik iz Valjeva preko Turske i Slovačke i ocenili da je ova vest "uznemirujuća i razočaravajuća" ako Srbija kao „Brat „saveznik“ Rusije radi iza leđa Moskve, suprotno njenim izjavama o „neutralnosti u ovom sukobu“, piše hrvatski "Jutarnji list".

U stvari, poslastica se sastoji u tome što Srbija „podržava rusku stranu“ u ratu u Ukrajini i proglašava neutralnost, a Moskva je smatra saveznikom, pa ova informacija Vladimiru Putinu nije sedela. Tako je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izrazila „najdublju zabrinutost” zbog, kako je rekla, „informacija o prodaji srpskog naoružanja Ukrajini” i zatražila od Beograda „zvanično objašnjenje o tome da srpsko oružje je isporučeno Ukrajini“. „Ovo je veoma ozbiljno pitanje sa stanovišta rusko-srpskih odnosa i potrebno je osloniti se na činjenice“, rekla je Zaharova i upozorila Beograd da će „Moskva iz ovog slučaja izvući pouke i zaključke“, piše Jutarnji list.

Marija Zaharova je, prema moskovskim Vedomostima, rekla da „Kremlj veoma pažljivo prati ovu priču“, ali izgleda da Moskva nije sigurna u demantije srpske strane.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, jedan od Vučićevih najbližih saradnika, rekao je da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini, ali da je ono možda tamo stiglo od „preprodavaca“, a Krušik je odmah poslao demanti. „Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u drugim zemljama nije pitanje za Srbiju. Za nas to može biti od obaveštajnog interesa“, rekao je Vučević. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da „Srbija ne prodaje čak ni oružje Ukrajini“ i poručio da Srbija od početka rata nije dala oružje „nijednoj od strana u sukobu“. „Tvrdim da Srbija nije izvozila oružje u Ukrajinu jer moje ministarstvo izdaje izvozne dozvole. Mi ne izvozimo vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i na bilo koji način sporna“, rekao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, uprkos tome, ruski državni mediji, poput portala Maš, navode da je rakete naručila kanadska kompanija JNJ Ekport Import, a potom su iz srpskog Krušika prebačene u Tursku, gde ih je preuzela turska kompanija Arca. Savunma Sanaii Ticaret, koji ih je potom prebacio u Slovačku, a odatle u Ukrajinu. Portal Rusinfo navodi da su bile dve isporuke, 4. i 6. februara 2023. godine. Zaharova je za moskovski dnevnik RBK rekla i da ne želi da čuje izvinjenje „preko medija ili Telegram kanala, zbog curenja informacija, već želi zvanično definisan stav srpske strane”. „Činjenice se moraju otkriti. Tada će se doneti odgovarajući zaključci jer je to izuzetno važna tema za bilateralne odnose naših zemalja“, istakla je Zaharova za RBK.

Međutim, da su u Moskvi i dalje oprezni svedoči izjava ruskog politikologa Danila Gurejeva za prorežimski portal Nevs.ru, koji kaže da ga ne bi iznenadilo da Srbija zaista proda oružje Ukrajini jer predsednik Vučić sve više „popušta na pritisak Zapada“ i podseća da je Srbija „ostrvo“ okruženo članicama NATO-a. „Nema dokaza da Vučić snabdeva Ukrajinu oružjem, ali se ta mogućnost ne isključuje“, rekao je Gurejev i dodao da Vučić već duže vreme pokušava da „sedi na dve, pa i tri stolice“, iako je, kako je rekao. kaže, srpski narod je „čvrsto uz Rusiju“.

Podsetimo, u julu 2022. godine u Grčkoj se srušio transportni avion za koji se tvrdilo da je prevozio oružje iz Srbije u Ukrajinu, iako se govorilo da je to isporuka „školskih mina” u Bangladeš, ali je malo ko u to verovao, podseća Jutarnji list.

BONUS VIDEO: Sankcije Rusiji za i protiv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare