Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio je pismo redsedništvu Partije evropskih socijalista (PES) i predsedniku Stefanu Lofvenu, a čiji je SSP član, povodom dopisa Ane Brnabić, koja je u svom pismu pokušala da, kako kaže, sakrije izbornu krađu, ignoriše dokaze o zloupotrebama i omalovaži međunarodne posmatrače i navode u njihovim izjavama.

Đilas je na početku svog pisma istakao ključne tačke iz pisma koje ukazuju na nepravilnosti. Podsetio je na izjavu Alberta Džonsona, šefa Misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR, koji je izjavio da su izbori u Srbiji bili su nefer i da su bili su obeleženi ozbiljnim nepravilnostima, zloupotrebom javnih resursa, medijskom dominacijom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, negativnim kampanjama i širenjem straha.

Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Džonson je među ozbiljnim nepravilnostima primetio kupovinu glasova i dovođenje birača iz drugih zemalja da glasaju na izborima u Beogradu.

Takođe, Đilas je naveo izjavu Stefana Šenaha, šefa posmatračke misije Saveta Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

“To nisu bili fer izbori. Bili su nepošteni. Mogu da ponovim formulaciju OEBS-a – izbori su bili nepravedni. Kao političar mogu da kažem da je pobeda u Beogradu ukradena opoziciji. Kritikovali smo izbore u Turskoj, Makedoniji, generalno na Balkanu, ali ovakvih izbora do sada nije bilo“, rekao je Šenah.

Pored toga, u pismu se pozvao na izjavu Andreasa Šidera, poslanika Evropskog Parlamenta i člana delegacije EP koji je rekao da krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu. Šider je izjavio da su “izveštaji o prevarama i pokušajima režima Vučića da utiče na rezultate izbora uznemirujući.

„Posebno su šokantne vesti o autobusima koji voze nerezidente u Beograd na glasanje“, naveo je on.

„Brnabić u pismu nije stavila svoju izjavu o ruskim službama“

„Ovo su, poštovani predsedniče Lofven i poštovani članovi predsedništva PES-a, samo neki od citata članova misija ODIHR-a, Saveta Evrope i Evropskog Parlamenta o izborima za koje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u pismu PES-u kaže da su bili ‘najtemeljnije nadgledani u istoriji Srbije, i identifikovano je samo 13 ozbiljnih nepravilnosti, što je otprilike

1,07 odsto ukupnog broja posmatranih biračkih mesta. Gospođa Brnabić nije u pismu stavila svoju izjavu od 25. decembra 2023. u kojoj kaže, citiram: ‘To verovatno neće biti popularno ovima sa Zapada, ali osećam da je važno da stanem u odbranu Srbije i zahvalim se ruskim službama bezbednosti koje su informacije koje su imale o protestima opozicije podelile sa nama’. Nije pomenula premijerka Brmabić ni činjenicu da je jutro posle protesta u Beogradu, kada je policija primenila nepotrebnu silu i uhapsila više od 50 demostranata, među kojima je bilo dosta srednjoškolaca i studenata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sastanak sa amabasadorom Rusije Bocanom Harčenkom. Posle tog sastanka je Harčenko izjavio da ga je Aleksandar Vučić informisao da iza protesta opozicije stoji Zapad“, naveo je Đilas u pismu.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

„Srbija sve više podseća na Belorusiju“

„Srbija danas sve više podseća na Belorusiju, malo demokratskiju i slobodniju, baš onoliko koliko nam geografski položaj to obezbeđuje. Razlika između gospodina Lukašenka i Vučića
je samo u frizuri i brkovima. Sve ostalo je isto. U 365 dana Aleksandar Vučić je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom bio gost ravno 300 puta. Opozicija skoro nijednom. U predizbornoj kampanji se taj odnos još pogoršao, pa je Aleksandar Vučić samo poslednjeg dana kampanje bio na sedam televizija“, dodao je.

On je kazao da je poslednja tri sata pred izborno ćutanje Vučić bio gost najgledanije privatne televizije TV Pink sa desetinama muzičara, glumaca, sportista, novinara…

Što se oglašavanja tiče vladajuća stranka je, napisao je Đilas, za plaćene termine potrošila sedam miliona evra, a opozicija 200.000.

Prema rečima Đilasa, ljudima u Srbiji koji podržavaju opoziciju se izbacuju deca iz vrtića, ostaju bez posla, pale im se automobili…

Dragan Đilas Protest ispred RIK-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ljudi zaposleni u državnoj adminsitarciji, komunalnim i javnim preduzećima su dužni da obezbeđuju 20-50 glasova svojih prijatelja koji slikaju listi da bi zadržali posao. Glasovi se kupuju keš novcem, ali i državnim parama. Pred izbore su milioni građana, posebno penzioneri dobili ekstra novac od države. Na sve to su, posebno u Beogradu, prijavljeni i dovezeni na desetine hiljada birača iz Bosne i Hercegovine, centralne Srbije i Vojvodine. Oni su prijavljivani na stanove i kuće u ogromnom broju. Na zgradu kompanije Beogradskog vodovoda je prijavljeno 211 birača“, objasnio je on.

Naveo je još nekoliko primera na kojima je bilo prijavljenih fantomskim birača: Telefonska centrala na auto-putu za Zagreb u Zemunu (13 birača), Ulica Ace Joksimovića 26 u Žarkovu (36 birača), Prešernova 21 (51 birač), tri kuće u Ulici Stojana Ljubića u Jajincima (124 birača).

Foto:SSP

„Na dan izbora kontrolori opozcije su maltretirani na biračkim mestima, mnogi su ih napustili, neki od njih dali izjave i policiji. Posmatraču najveće domaće organizacije za posmatranje izbora CRTA je razbijen automobil u dvorištu policijske stanice u mestu Odžaci. Organizacija CRTA je o izborima rekla da je ‘drastična zloupotreba prava glasa birača, zakona i institucija

eskalirala je na dan izbora, te zaključila da zbog obima i vrsta zloupotreba u izbornom procesu u Beogradu, rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodno izraženu volju birača
koji tu žive“, naveo je Đilas.

Foto:CRTA

Đilas je u svom pismu takođe naveo da su iz CRTA naveli i da „u ovakvim uslovima, legitimnost bilo kakvih budućih lokalnih izbora biće pod istim sumnjama, osim ukoliko institucije ne preduzmu mere za utvrđivanje istine i odgovornosti za kršenje i zaobilaženje zakona, što podriva integritet izbora.

CRTA je navela, podseća on, i da se zborna kampanja koja je prethodila takvom danu odvijala u okruženju izražene nejednakosti u korist vladajuće koalicije i kontinuirane zloupotrebe srpskih državnih institucija kao kanala za sticanje nefer prednosti i vođenje negativne kampanje protiv političkih protivnika, čime se zamućuje granica između države i političke stranke.

„Ne želim više da oduzimam vaše vreme, a mogao bih da navedem još desetine dokaza da je gospođa Brnabić u pismu koje vam je uputila iznela niz neistina. Umesto toga pozivam vas da podržite proevropsku opoziciju u Srbiji u kojoj je Stranka slobode i pravde, ponosna članica PES, stranka sa najvećom podrškom među građanima. Podržite nas u zahtevu da se izbori u Srbiji ponište da Evropa pošalje posebnu komisju koja bi istražila sve neregularnosti i dala predloge kako da u Srbiji dođemo do demokratskih izbora. To je od ogromnog značaja ne samo za Srbiju i njenu evropsku perspektivu već za ceo Zapadni Balkan“, zaključio je Đilas.

BONUS VIDEO Šta o izbornim nepravilnostima govore potpisani zapisnici: Vlast tvrdi – sve regularno, a da li je baš tako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare