Skupstina Srbije zasedanje sednica
Skupština Srbije zasedanje Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Poslanik Pokreta socijalista u Skupštini Srbije Đorđe Komlenski izjavio je da neće podržati predlog za promenu Ustava jer smatra da nije adekvatno da se izbor sudija izmešta iz Skupštine.

On smatra da je „čista laž“ da nerad u pravosuđu proističe iz Skupštine, već smatra da je to posledica reizbora iz 2010. godine, i da se novim predlozima sudije još više otuđuju od naroda.

Komlenski smatra da Skupština treba da bira sve najviše funkcionere u pravosuđu jer je to jedni način da sude u ime naroda.

O izrazu „U ime naroda“ raspravljalo se i tokom poslepodneva u plenarnoj debati o predlogu za izmenu Ustava.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da je potrebno menjati Ustav, ali da bi organizovanje referenduma bilo dobra prilika da se promene i njegovi drugi delovi, i postavio pitanje statusa bošnjačkog naroda u Ustavu.

„Sve presude počinju rečima „U ime naroda“. U ime kojeg naroda? Ako krenemo od prvog člana Ustava koji definiše Srbiju prvenstveno kao državu srpskog naroda, da li to znači da pravda i pravo pripadaju samo jednom narodu“, pitao je Imamović.

On je dodao da treba proširiti ustavne promene i omogućiti ravnopravno učešće manjina u pravosudnim institucijama, a podsetio da se u Skupštini dešavalo da neki sudija bošnjačke manjine bude osporen bez obrazloženja.

„Bošnjaci su autohton evropski narod, mi smo svoji na svome, ni od kuda nismo došli i nemamo nameru da idemo, samo tražimo ono što nam Ustav omogućava“, rekao je poslanik i dodao da je „najbitnije definisanje Sandžaka kao nove autonomne pokrajine koja je moguća po Ustavu“.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, rekla je da je u nekadašnjoj državi bilo i narodnosti, pa su presude i tada počinjale sa „U ime naroda“ i svi su znali da se to odnosi na sve građane.

Navela je da generacijama njena porodica živi u Vojvodini, da je to stanje duha, da se „ne poklanja Ustavom“.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, Veroljub Arsić, rekao je da on predstavlja sve građane, a ne samo svoju naciju i da je „vrhunski bezobrazluk“ kad pojedini poslanici koriste samo delove Ustava koji im odgovaraju.

Kritikujući sve protivnike sadašnje vlasti, Arsić je rekao da je opoziciji „krivo što se ne govori o promeni preambule“ odnosno da bi „oni voleli da Srbija izgubi Kosovo, rade na tome i na tome su radili i dok su bili na vlasti“.

Nekoliko puta danas je u raspravi bilo rečeno da se preambula neće menjati i da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

Poslanici će o predlogu da se Ustav menja glasati danas posle 18 časova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)