Skupstina Srbije zasedanje sednica
Skupština Srbije zasedanje Foto:FoNet/Aleksandar Barda

U Skupštini Srbije skoro dva sata trajala je polemika poslanika Šaipa Kamberija, premijerke Ane Brnabić i poslanika Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića o temama Ustava Srbije, Ustava Kosova, vladavini prava, ratnim zločinima, pravima manjina.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić nekoliko puta je pozvao prisutne da se vrate temi dnevnog reda – predlogu za promenu Ustava, i istakao da je to „velika stvar jer sudije i tužioce posle promene Ustava više neće birati Skupština“.

Šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi izjavio je da je promena Ustava potrebna i to ne samo u delu o pravosuđu i izneo niz primedbi na niz ustavnih rešenja.

„Član jedan Ustava koji Republiku Srbiju prvenstveno definiše kao državu srpskog naroda, problematičan je sa aspekta manjina“, rekao je Kamberi i dodao da više od 20 odsto stanovnika Srbije čine nacionalne manjine. Poslanik je govorio i o ljudskim i manjinskim pravima, upotrebi jezika i pisma, pokrajinskoj autonomiji i strahu vlasti od regionalizacije.

Kamberi je rekao i da je tekst preambule Ustava „prepreka bilo kakvom normalizaciji odnosa sa Kosovom“ i izrazio bojazan da će Evropska komisija obustaviti pregovore o ostalim poglavljima ukoliko u poglavllju 35 nema napretka.

Ocenio je da promene Ustava u oblasti pravosuđa jeste prilika za uspostavljanje garancije nezavisnosti pravosudnih organa od svake vrste političkog uticaja. Šef poslanike grupe SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da poslanik Kamberi nije govorio o dnevnom redu.

„Ja poštujem nacionalne manjine, o pravima manjina mnogo puta smo govorili u Skupštini i dobro su došli u Srbiji. Gledamo ih kao građane Srbije, ali nacionalne manjine moraju poštovati Ustav“ rekao je Milićević.

Premijerka Ana Brnabić je rekla ;da su manjine dobrodošle „jer je ovo njihov dom kao što je i naš“, ali za Kamberija je rekla da je licemer i da je promašio temu.

„To što niste za ove amandmane, direktno govori o tome koliko ste zaista iskreno za naše evropske integracije i koliko ste za Srbiju u EU. Ovo je, čini mi se, eklatantan primer licemerja“, ocenila je Brnabić izlaganje poslanika Kamberija.

Premijerka je dodala da je Srbija u pogldu nacionalnih manjina „postavila standarde“ u Evropi. Istakla je da za Srbiju ne postoji „Ustav Kosova“ koje je proglasilo nezavisnost „kao kada bi ona proglasila nezavisnost Karaburme, a da nikog sa Karaburme ne pita“.

Posle razmene replika o neprocesuiranim ratnim zločinima, od Starog Gackog i Goraždevca gde su ubijeni Srbi, do Kafića „Panda“, Batajnice i Petrovog Sela gde su žrtve bile Albanci, Dačić je ponovio da je tema sednice promena Ustava i zamolio da se govori o tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare