Aleksandar Maksimović
FOTO LJUBICA SOKIĆ

Višegodišnji sukob dva struje u Srpskoj naprednoj stranci između gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića i predsednika KK Partizan Ostoje Mijailovića potvrdila je i smena dva direktora javnih preduzeća u gradu pored Morave. Jedan deo odbornika glasao je protiv smene navodeći da su direktori radili odlično i da za to nije dobijena saglasnost vrha stranke, najavljujući ostavke i napuštanje SNS-a.

Bez direktorskih „fotelja“ ostali su čelnik JKP „Komunalac“, Petar Domanović, ali i „Gradskog zelenila“ Dragan Nikolić.

Prema rečima gradonačelnika Todorovića, on nema ništa protiv njih. Navodi da bi opet bili direktori, ali, eto, zakon se isprečio.

FOTO LJUBICA SOKIĆ

„Obojici je istekao mandat, zakonski od četiri godine, a i jedan i drugi su pre pet godina bili u v.d. statusu. Po zakonu ne mogu biti dva puta biti vršioci dužnosti“, obrazložio je gradonačelnik.

S druge strane, ova smena naišla je na oštru reakciju onih koji su bliski Ostoji Mijailoviću, pa su Todorovića optužili, ni više, ni manje – za političko nasilje.

Kako navodi za naš portal izvor iz SNS, gradonačelnik je pretio odbornicima da će ostati bez radnih mesta ako ne glasaju za nove direktore zbog čega najavljuju i njegovu smenu s mesta prvog čoveka čačanskih naprednjaka jer mu je, kako tvrde, istekao mandat.

Jedan od onih koji je glasao protiv smene direktora je zamenik predsednika Skupštine grada Aleksandar Maksimović. On podseća da isto tumačenje zakona gradonačelnik nije primenio na ostale direktore javnih preduzeća.

„Odbornici su imali i drugu dilemu, koja se tiče pravne stvari, odnosno da li predloženi kandidati Dejan Ćosić i Branko Pejica ispunjavaju uslove za ta mesta“, kaže Maksimović za Nova.rs.

Kako navodi, od nekih pravnika je dobio tumačenje da oni ne ispunjavaju uslove, dok neki drugi tvrde da ispunjavaju.

„I na samoj Komisiji za mandatno-imunitetska pitanja bilo je oprečnih mišljenja, tako da smo došli u jednu prilično nejasnu i konfuznu situaciju“, istakao je Maksimović.

Na drugoj strani, predstavnici opozicije smatraju da će sukob Todoroića i Mihailovića ponajviše osetiti Čačani, jer je, kako tvrde osamdeset odsto direktora u v.d. statusu, a komunalna usluga sve gora i gora.

Prema oceni potpredsednika Narodne stranke u Čačku Violete Marković, kada se postavlja rukovodilac u v.d. status on mora da ima podanički odnos prema gradskoj vlasti, a ne da bude u službi građana.

Marković smatra da će se sukob dvojice naprednjaka, koji su razvili poslove uz pomoć države, rešiti prvi čovek stranke.

Violeta Marković NS
FOTO LJUBICA SOKIĆ

„Mogu oni da se dele kako hoće, a onda će jedan čovek da ih sve postavi naa svoje mesto i u svoje mišje rupe, tako da će se svi smiriti i uraditi kako jedan čovek kaže. Srpska napredna stranka ne postoji, već isključivo i samo Aleksandar Vučić“, kaže Marković.

Pobunjeni naprednjaci su izrazili očekivanje da će se stvari promeniti već na narednoj sednici Skupštine grada, dok očekivanja gradonačelnika Todorovića niko ne zna.

„Nema nikakvih razloga da se krije, to su odluke koje su donete, donela ih je Skupština pa ćemo videti šta će biti dalje“, poručio je na kraju razgovora zamenik predsednika Skupštine grada, Aleksandar Maksimović.

Da se očekivati da bi o svemu ovome mogao najbolje da zna Krsto Janjušević koji iz Priboja komanduje naprednjacima u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, ali se on, za sada, nije oglašavao.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video: Rat u SNS zbog Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar