Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

"Zvanično proglašena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koju su snage bezbednosti Kosova uništile, nakon što je ta grupa oduzela život policajcu, najgori je signal koji Srbija može da da regionu i evroatlantske zajednice", poručio je Edi Rama danas.

Iako se sprski predsednik više puta pohvalno i neoficijelnim rečnikom izražavao o prijateljskim i bliskim odnosima sa albanskim premijerom, iz Tirane danas stiže teška optužba na račun Beograda.

„Premda je trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, u Srbiji ili drugde, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na severu Kosova, u Beogradu se ovim crnim proglašenjem koje nema veze sa 21. vekom, raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine“, naveo je Rama, prenosi KoSSev.

„Ovo je trenutak kada Srbija mora jasno i čvrsto da odluči da li će biti sa Evropom i demokratskim svetom 21. veka ili sa sopstvenom senkom s kraja 20. veka; sa vrednostima i principima Evropske unije i evroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-ih; sa evropskom budućnošću za svoju nevinu decu ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam“, dodao je on.

Rama je ukazao da osim što je ovakav gest neprihvatljiv jer je bez opravdanja, založio se da evroatlantska zajednica osudi verbalno ali i da deluje instrumentima koji su joj dostupni.

Nije objasnio i kojim.

„Ovo je trenutak kada Evropska unija i Sjedinjene Države moraju jasno i odlučno da odluče da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo kako bi zaustavili eskalaciju sukoba na severu Kosova, koji je od sada ušao u najopasniju fazu od 1999. ili će nastaviti da održavaju Dijalog za normalizaciju i posvećenost KFOR-a na istom nivou koji je do sada potpuno nedovoljan“, naveo je on.

Naglasio je da sutra može biti kasno za demokratske reakcije.

Stoga je apel Albanije svojim velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana: Ne ostavljajte današnju akciju za sutra!

Imao je poruku i za sunarodnike na Kosovu:

„Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da jasno odluči da li će nastaviti putem akcije odvojeno od svojih nezamenljivih prijatelja i svojih neospornih saveznika, ili će delovati u skladu i razumevanju sa evroatlantskom zajednicom, ostvariti najveći cilj u istoriji nakon pobede u ratu i proglašenja nezavisnosti, konačnog priznanja kao države članice ove zajednice! Svi drugi putevi osim ovog drugog, putevi su iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja, proteruju duh budućnosti i pretvaraju ga na najapsurdniji način u taoca mira usred Evrope, i to pošto je iz borbe da postane slobodna evropska zemlja, izašlo kao pobednik“, rekao je on.

Srpska lista saopštila je danas da u srpskim sredinama na Kosovu proglašavaju trodnevnu žalost – zbog pogibije trojice Srba koji se označavaju kao napadači, a Vlada Srbije je proglasila jednodnevnu žalost.

Neposredno nakon ove vesti kosovski ministar unutrašnjih poslova objavio je snimak praćene oružane maskirane grupe, za koju se sumnja da je u zasedi, u noći između subote i nedelje, ubila narednika Kosovske policije. Svećlja tvrdi da se na snimku nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se kroz više situacija i primera povezuje sa organizovanim kriminalom i teškim krivičnim delima.

Ova je grupa gotovo celodnevno pružala otpor jakim snagama kosovske policije, izgubivši, prema zvaničnim izveštajima, najmanje troje ljudi, sa više ranjenih, i više uhapšenih, a kako se veruje, oni su blindiranim vozilom razbili metalnu zatvorenu kapiju kraljeve lavre iz 14. veka, manastira Banjska, koristeći i oružje unutar zidina. Crkva je potvrdila upad, ali nije precizirala poreklo napadača, osim da se radi o uniformisanim i maskiranim licima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar