Vesna Rakić Vodinelić i Dejan Bursać Foto:N1

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić rekla je u emisiji Dan uživo da joj je glavni utisak, posle slušanja inauguralnog govora predsednika Aleksandra Vučića "razum i osećajnost". Prema rečima Rakić Vodinelić, Vučić je zakletvu položio pred praktično jednostranačkim parlamentom i misli da je "vrlo dobro ocenio da će osećajnost naići na aplauz, a deo koji se odnosi na razum naići na ćutanje". Dejan Bursać iz Instituta za političke studije kaže da je u govoru bilo dosta poruka upućenih stranom faktoru, a, govoreći o sankcijama, kaže da je "očigledno da neki pritisci postoje".

Aleksandar Vučić počeo je drugi mandat predsednika polaganjem zakletve pred starim sazivom skupštine. U obraćanju poslanicima, članovima vlade i drugim zvanicama, rekao je da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama.

Rakić Vodinelić je mišljenja da ima nekoliko poruka jednake sadržine i podjednakog značaja.

„Glavni utisak moj posle slušanja njegovog inauguralnog govora jeste ‘razum i osećajnost’. On se razumom, na jedan racionalan način, obratio zapadu. Racio je naravno dosadan, pomalo mračan, on jeste tu izrekao zahvalnost EU pre svega na poklonima koje daje Srbiji u vidu izgradnje različitih oblika infrastrukture, ali znatan deo je posvetio onome što je suprostno razumu, onome što bi Vulin nazvao ‘srpskim svetom’, brigom o Srbima van Srbije“, rekla je ona za N1.

Ona kaže da je njegova vodeća poruka da „Srbija ide prema EU, prateći racio“.

„U granicama u kojima je to nama uopšte kao mitskom narodu moguće, a onda njegova druga poruka je da treba da vodimo računa i o onome što predstavlja emotivni deo našeg nacionalnog bića i tu je istakao taj naročito junački gen koji nose Srbi, podvukao koliko je on pomogao da se ova zemlja naoruža, te zbog toga nama ne prete one opasnosti koje su nam nekada pretile“, rekla je.

Prema rečima Rakić Vodinelić, Vučić je zakletvu položio pred praktično jednostranačkim parlamentom i misli da je „vrlo dobro ocenio da će osećajnost naići na aplauz, a deo koji se odnosi na razum naići na ćutanje“.

Bursać se osvrnuo, kako kaže, na „procep u kojem se generalno Vučić, ali i cela Srbija našla“.

„Kao posledica tog našeg desetogodišnjeg ili dužeg čak igranja na dve stolice, ja bih rekao da on dočekuje svoju drugu inauguraciju možda u lagodnijem unutrašnjepolitičkom smislu nego prošlu. Sada opozicija čini mi se da čeka šta će se dogoditi, pozicionira se stidljivo prema svim ovim događajima“, kaže on.

Dodaje da je u govoru bilo dosta poruka upućenih stranom faktoru.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Vučić: Moja dužnost je briga za Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar