Podeli
Foto:Medija centar Beograd

Profesorka pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji Vesna Rakić Vodinelić izjavila je danas da u slučaju kada je predsednik države proglasio vanredno stanje, Skupština ako je u mogućnosti treba da se sastane u roku od 48 sati i da potvrdi te mere.

Rakić Vodinelić je za agenciju Beta ocenila da je iskorišćena ranije donesena odluka o zabrani okupljanja više od 100 ljudi, pa su vanredno stanje umesto Skupštine Srbije uveli predsednik države, premijerka i predsednica parlamenta, ali kako je dodala, i svako ministarstvo ima više od 100 zaposlenih koji još ne rade od kuće.

“Postavlja se pitanje da li postoji inicijativa da se na ovaj ili onaj način video linkovima ipak poslanici o tome izjasne. Ne bi smelo da se desi da Skupština, ma kakva da je, ostane po strani od svega ovoga, to je najviši organ u državi”, kazala je Rakić Vodinelić.

Ona je rekla da se postavlja i pitanje da li se za vreme vanrednog stanja mogu derogirati pojedina ljudska prava” i naglasila da pravo na život, sloboda misli i izražavanja ne mogu biti ugroženi.

“Ono što je primereno vanrednom stanju je ograničenje slobode kretanja i to je jedna razumna mera u ovoj situaciji. Sloboda medija potencijalno može biti derogirana, ništa u ovom merama nije o tome rečeno niti je objavljena Uredba Vlade da bi mere koje je najavio predsednik Republike bile precizirane”, rekla je Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, bilo je raznih zloupotreba položaja u ovoj zemlji, pogotovo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i kako je ocenila, imamo istoriju opravdane bojazni od toga da situacija vanrednog stanja “može biti iskorišćena i za ono za šta nije namenjena”.

“Da li je moralo da bude proglašeno vanredno stanje da bi se angažovala vojska? Ne, nije, mogla je biti proglašena vanredna situacija, na osnovu zakona o sprečavanju rizika u katastrofama i vanrednim situacijama. Ova zaraza bi se mogla meriti sa prirodnom katastrofom a po tom zakonu moguće je, osim policije, angažovati i vojsku. Nije bilo neophodno uvoditi vanredno stanje da bi se angažovala i vojska”, kazala je Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima jedino je odlaganje izbora koji su već raspisani za kraj aprila bilo opravdanje za proglašenje vanrednog stanja “ali o tome nije ništa rečeno”.

“Jedino što bi moglo da opravda vanredno stanje je što bi se mogli odložiti izbori. Bilo bi razumno odložiti ih s obzirom da su zakazani za kraj aprila kada se prema izveštajima epidemiologa očekuje vrhunac epidemije u Srbiji”, rekla je Rakić Vodinelić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram