Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srpska lista doneće sutra odluku o tome da li Srbi, posle više najava tokom prethodnih godina, konačno napuštaju kosovske institucije. Ipak, to će, kaže njen šef Goran Rakić, zavisiti od toga kad to od njih bude tražio narod. Od nedelje započinju protesti, a Srpska lista potvrđuje da će oni biti mirni i demokratski, ali sa dozom rezerve. Najnoviji talas nezadovoljstva usledio je nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sever, zbog toga što je, zajedno sa gradonačelnicima, Srpskom listom, ali i kolegama iz svog komandnog lanca prekjuče saopštio da policajci na Severu neće izdavati opomene.

Neposredno nakon vanredne konferencije Petra Petkovića, u Kosovskoj Mitrovici je održana takođe vanredna konferencija za medije Srpske liste, na kojoj je bio sada već bivši prvi policajac Severa.

„Ojačan svim ovim, želim da vam kažem da moje poreklo i moja pokolenja ne dozvoljavaju da budem neko drugi, nešto što nisam, da radim nešto protiv sebe. Ja sam rođen ovde, porodica koju neizmerno volim je ovde, ovde je sve moje i nema te cene kojom se to može prodati i ucene kojom se to može predati“, kazao je Đurić.

Zahvalio se rođacima, kolegama, prijateljima, kao i državi Srbiji i srpskom predsedniku na svim rečima i delima.

Poručio je da neće više da bude „deo laži, već istine“, te da stoga više ne želi da bude pripadnik Kosovske policije, prenosi KoSSev.

Konferencija se, kako je potvrdio Goran Rakić, održava nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem koji su trajali cele noći, a zbog aktuelne situacije na Severu, te smene ovog komandira.

Rakić je na njoj zapravo ponovio isto ono što je samo pola sata pre njega prethodno govorio i Petar Petković, kazavši da su kosovski i albanski predstavnici pokazali juče u Berlinu da ih „bukvalno ne interesuje ništa“.

„Ne interesuje ih ZSO, ne interesuje ih srpski narod. Zabrinulo nas je to što je na predlog PIK-a u Prištini suspendovan direktor regiona Sever i mogu slobodno da kažem da je to kap koja je prelila čašu i da je ovo bukvalno, ali bukvalno uništenje Briselskog sporazuma, koje vodi i ka uništenju srpskog naroda“, kazao je Rakić.

Takođe, kao i Petković, kazao je da „niko nema pravo, prema Briselskom sporazumu, da smeni komandira sa Severa i njega biraju četiri gradonačelnika sa Severa“.

„Samim tim, niko nema pravo iz Prištine da suspenduje direktora. A naročito jer je ta odluka politička“, dodaje.

Još jednom ponavlja da srpski narod više neće da trpi teror što su i predsedniku Srbije jasno rekli.

„Nikada nećemo stati, nikada se nećemo umiriti i ono što je posebno važno – biće to demoktatski i nenasilan otpor“, kaže Rakić najavljujući proteste počev od nedelje.

„Protesti će zaista biti mirni, ali na kraju niko ne zna šta će se na terenu izroditi“, kaže Rakić.

Na istoj konferenciji prisustvovala su i četiri gradonačelnika opština na Severu, potpredsednik stranke Srpska lista, te ostali politički predstavnici, kako kosovskih tako i srpskih institucija na Severu.

BONUS VIDEO – Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar