Ognjen Radonjić / Foto: N1

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić izjavio je danas povodom pitanja da li je sporazum potpisan između najviših predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, da je jasno da je taj dokument obavezujući.

Radonjić je za list „Danas“ izjavio da se Amerikanci, kada je diplomatija u pitanju, „ne šale“, zbog čega može da se pretpostavi da sporazum jeste obavezujući „pacta sunt servanda“.

Njegov je zaključak da je Srbija, potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu „potpisala nezavisnost Kosova“, koja stupa na snagu za godinu dana od potpisivanja sporazuma.

Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS/bs

„Da, ja tako mislim zbog konstrukcije rečenice. Prvi deo rečenice se odnosi na moratorijum od godinu dana na naše akcije otpriznavanja Kosova i drugi, potpuno nezavisni deo rečenice koji je odvojen zapetom, se odnosi na naše, vremenski neograničeno, uzdržavanje od lobiranja nepriznavanja Kosova i njegovog prijema u mešunarodne organizacije“, objasnio je Radonjić.

On je precizirao da „Srbija neće direktno priznati Kosovo, jer to neće ni biti potrebno“.

„Ono će se legitimizovati kroz prijem u međunarodnim organizacijama kojem se mi nećemo protiviti“, rekao je Radonjić.

Dodao je i da ne može da tvrdi da li je predsednik Srbije Aleksanad Vučić znao šta potpisuje.

„Možda jeste, možda nije, međutim ponavljam, ono što meni prvo upada u oči je da je ovaj sporazum u potpunosti suprotan interesima Srbije, u suprotnosti sa interesima Kosova, osim onog dela vezanog za naše indirektno priznanje, i u potpunosti je u skladu sa američkim interesima“, ocenio je Radonjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar