Radikali napadaju EXIT: Traže zabranu nastupa Ukrajinaca, pobednika Evrovizije

Politika 27. jun 202216:44 > 16:45
Podeli:
Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Đurađ Jakšić, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke, izjavio je danas da se ta stranka najoštrije protivi nastupu ukrajinske grupe Kalush Orchestra na festivalu Exit.

„To su ovi, na krajnje volšeban način pobedici Evrovizije, koji su najavljeni kao jedni od specijalnih gostiju“, naveo je Jakšić, a prenosi portal 021.

Kao opravdan razlog za iznošenje takvog stava, Jakšić je naveo da se Exit sufinansira iz budžeta grada.

Pročitajte još...

"Upravo na svakom nastupu tih ljudi koji su na krajnje čudan način pobedili na Evroviziji možemo biti svedoci nacističkih pozdrava i salutiranja i one čuvene zlokobne krilatice 'Slava Ukrajini' još iz vremena Drugog svetskog rata", istakao je Jakšić.

Na sajtu ovog novodsadskog portala se navodi da je Jakšić rekao kako je za SRS "nepodnošljivo i neprihvatljivo" to što su evrovizijski pobednici najavili da će sav prihod od svakog narednog nastupa usmeriti na finansiranje ukrajinske vojske.

Najavio je da će postaviti pitanja i Daliboru Rožiću, članu gradskog veća za kulturu i gradonačelniku Milošu Vučeviću "sa koliko novca se finansira ovogodišnji Exit festival i kako to da se pristalo da ćemo na Petrovaradinskoj tvrđavi u gradu koji ima slobodarsku antifašističku tradiciju između 7. i 10. jula imati ljude koji na svojim nastupima propagiraju nešto što nije u skladu sa tradicijom Novog Sada".

Rat u Ukrajini traje od 24. februara, kada je ruska vojska napala ovu državu.

Ukrajinski bend Kalush Orchestra od početka je bio favorit na evrovizijskom takmičenju, a presudni za pobedu bili su glasovi publike. Od dana pobede na evrovizijskom takmičenju Kalush je nastupao na više različitih festivala, a kako su rekli, sav zarađeni novac namenili su za ukrajinsku vojsku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar