Odlazeći ministar privrede Rade Basta potvrdio je pisanje Nova.rs da je u zgradu Ministarstva privrede upalo privatno obezbeđenje koje je izbacilo zaposlene iz kancelarija, nakon čega su promenjene i brave na vratima. To se dešavalo u trenutku dok je Vlada Srbije donosila odluku o njegovoj smeni.

Bastino saopštenje prenosimo u celosti.

Ovim putem želeo bih da obavestim javnost o nemilim scenama koje su se desile u Ministarstvu privrede, nakon navoda koji su se pojavili u medijima. Naime, prošle nedelje tokom sednice vlade Republike Srbije na kojoj sam predložen za smenu na predlog Premijera Srbije došlo je do momentalnog upada u prostorije kabineta Ministra Privrede od strane osoba predvođenih Petrom Janjićem iz Generalnog sekretarijata Vlade, sa naglašavam „privatnim obezbeđenjem“ iz Zemuna, angažovanih od strane Vlade. Tom prilikom je svim zaposlenima naređeno da momentalno napuste prostorije sa ličnim stvarima i napuste kancelarije i zgradu. Zaposleni su toliko bili prestravljeni i uplašeni načinom na koji se to desilo, da su doživeli šok i tako nešto nikad nisu doživeli u svojim karijerama.

Pročitajte još...

Nakon toga su zamenjene brave na svim vratima, kako bi se onemogućio povratak istih. Nijednog trenutka nije izvršena primopredaja niti je sačinjen bilo kakav zapisnik, kako zakonska procedura nalaže, a koja se treba sprovesti nakon razrešenja u Narodnoj Skupštini.

Napominjem da razrešenje ministra (člana Vlade) nastaje onoga trenutka kada Narodna Skupština većinom glasova razreši ministra funkcije. Da situacija nije tragična, bila bi komična i skandalizovan sam načinom na koji je Generalni sekretarijat Vlade Srbije postupio u pratnji privatnog obezbedjenja. Neverovatmo je da to ne rade nadležni državni organi kao što je MUP. Da li iko normalan u ovoj državi može da veruje da će zaposleni, uključujući ministra, opstruirati zakonske procedure? Van svake pameti i sramotno za Vladu srbije je ovakvo postupanje. Mišljenja sam da se ovako nešto ne dešava ni u afričkim državama, verovatno sa više dostojanstva i kulture.

Svoju funkciju ministra privrede sam obavljao časno i pošteno, u skladu sa zakonom u interesu gradjanki i građana Republike Srbije i ovom prilikom želim javno da se ogradim nakon upada ljudi iz Generalnog sekretarijata Vlade od bilo koje vrste zloupotrebe dokumentacije Ministarstva privrede i potencijalne zloupotrebe potpisa iste, jer zvanična primopredaja nije izvršena. Moja borba tek počinje i apsolutno ću se boriti protiv svake vrste nasilja nad zakonom. Vladavina prava je nešto što svaku državu čini normalnom, uređenom i civilizovanom, mi smo još mnogo daleko od toga, ali svi zajedno se moramo boriti da bi do toga došli i našim pokolenjima ostavili urađeno društvo.

Ovo sve zajedno je toliko sramotno da nisam želeo ni da se oglašavam jer to šteti ugledu i kredibilitetu Republike Srbije, ali s obzirom da je već izaslo u javnost dužnost mi je da o istoj obavestim javnost. Evropski put nema alternativu! Stop nasilju!

BONUS VIDEO: Basta nastavlja da buši Vladu…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare