Nebojša Bakarec - Vladimir Đukanović - Marko Atlagić
Foto; Arhiva Nova.rs

Putujući cirkus Narodna skupština Srbije nastavio je svoj performans danas raspravom koja je trebalo da se bavi Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Umesto o Boko Haramu i Al-kaidi, poslanici su, međutim, govorili o Draganu Đilasu i Balši Božoviću, ali i izvesnom "Veliboru Lončaru".

Naime, kako se navodi u izveštaju agencije „Beta“, u raspravi u Skupštini Srbije o amandmanu na Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se odnosi na pomeranje roka za prijavu imovine, poslanici liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ govorili su o tri praseta, Republici Srpskoj, „žutim tajkunima“ i pritiscima medija na pravosuđe.

Poslanik Nebojša Bakarec ispričao je svoju verziju bajke o tri praseta u kojoj je „treće žuto prase u stvari Dragan Đilas“ koga je ponovo optužio za „krađu 619 miliona evra“. Bakarec je ponovo rekao da se Đilas ponašao kao „neki drugi lik u Nemačkoj“ kada je „trpao Rome u kontejnere“ i da je „čak i tada zarađivao“, optužio ga i za nestanak jedne od bivših direktorki uz pitanje „da li je ona uopšte živa“ i za nasilje u porodici.

Psihomodo pop

Završio je stihovima navodno „omiljene Đilasove pesme“ „Ja volim samo sebe“ i citirao: „Dane prljave prošlosti na Đilasovoj beloj košulji veš mašina budućnosti nikad neće oprati“. U istom tonu nastavio je Marko Atlagić koji je optužio kako on kaže „Đilasovog Balšu Božovića“ za širenje lažnih vesti i tvrdio da je „studija Evropskog parlamenta utvrdila da je Božović najveći lažov u Srbiji“.

Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rađanje Veliborovo

Božović, kako je rekao, „treba da se izvini za sve laži“ o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovom bratu i ostaloj porodici, o ministrima – pri čemu je ministra zdravstva Zlatibora Lončara pogrešno nazvao „Velibor“, poslanicima, doktorima.

Atlagić je kritikovao i sve koji su rekli da Srbija treba da smanji uticaj na Republiku Srpsku.

Naveo je i da se u „antisrpsku kampanju uključio“ i „propali predsednički kandidat Saša Janković“ i ponovio niz sumnji u navodno samoubistvo u Jankovićevom stanu koje su tabloidi svakodnevno objavljivali ;dok je Janković bio politički aktivan. Poslanik Vladimir Đukanovć održao je govor koji se donekle kosi s prethodnim izjavama iz iste stranke da Srbija nema pretenzija prema Republici Srpskoj.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslanik Đukanović nije garant Dejtonskog sporazuma

On je pitao „zašto se (Republici) Srpskoj uskraćuje san o zajedničkom životu sa Srbijom?“.

„Moj otac je iz Republike Srpske kao i njegova familija, i za njih će Beograd uvek biti glavni grad, a Sarajevo će poštovati u onom smislu što je bio drugi grad u Jugoslaviji po broju Srba“ rekao je Djukanović i dodao da se članovi Igmanske inicijative nikad nisu oglasili povodom zločina nad Srbima u Sarajevu.

„Srbi zapadno od Drine uvek će smatrati Srbiju za svoju maticu, a Bosnu i Hercegovinu poštovati jer moraju“, rekao je Đukanović i izrazio nadu da će im biti omogućeno da glasaju i na izborima u Srbiji. U nastavku Đukanović je govorio o kriptovalutama, a zatim i o pritiscima na pravosuđe koji, kako je tvrdio, stižu „pre svega od medija i iz privrede, a ne od političara“. Pojedine medije, apostrofirajući televiziju N1 i Nova S i portal Krik, optužio je da „kreiraju afere“ i vrše pritisak na sudove i tužilaštvo.

Predsedavajući Vladimir Orlić svima je zahvalio zbog izlaganja i nije pozvao poslanike da ne krše Poslovnik niti da govore o dnevnom redu. Do kraja dana poslanici treba da razmotre pet amandmana i glasaju o 20 zakonskih rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar