Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već nekoliko dana najavljuje da će razgovarati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Pregovori sa predsednikom Rusije oko isporuke energenata našoj zemlji, trebali su, prema Vučićevom planu, da se održe telefonski, ali je u međuvremenu usledio hladan tuš iz Moskve - Putinov portparol, Dimitrij Peskov, tvrdi da razgovor sa šefom srpske države uopšte nije u planu.

Šef srpske države već danima tvrdi kako se ozbiljno priprema za razgovor sa Vladimirom Putinom. Kako je naveo, spremio je i pitanja za prvog čoveka Kremlja i odlučan je da izbori za “najbolju cenu za Srbiju.

„Ne mogu da znam šta će Putin mene da pita, ali znam šta ću ja njega da pitam. Za mene su tri pitanja, odnosno tri stvari ključne – količine gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja“, govorio je Vučić pre samo nekoliko dana.

Ubrzo je usledila poruka iz Moskve koja je poljuljala nade da bi moglo doći do razgovora. Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da “do razgovora može doći ako bude potrebe”.

„Zasad nema planiranih razgovora u rasporedu u narednim danima, ali to ne znači da takav razgovor ne može biti organizovan veoma brzo. Znate da su kontakti sa Beogradom naš prioritet, oni su naš saveznik i prijateljska zemlja, pa će razgovor biti održan ako bude potrebe“, rekao je Peskov.

Pročitajte još...

Odluka Putina da razmisli da li će da podigne slušalicu u trenutku kad Vučić pozove možda ne bi bila toliko dramatična da uskoro ne ističe pomenuti ugovor o gasnom aranžmanu između Rusije i Srbije, a da li će, i kad podigne slušalicu, biti blagonaklon prema svom kolegi iz Beograda zavisiće od mnogo faktora.

“Očigledno da neki ni da danas ne znaju šta znači ruska velika politika i koliko ona može biti neprijatna za male države”, skreće pažnju bivši ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Đukić.

Prema njegovim rečima, Putinova je ovim putem želeo da pošalje poruku vlastima u Srbiji i Aleksandru Vučiću da moraju biti verni 100 odsto.

“Da je normlana situacija u Srbiji, za ovo bi neko morao da snosi odgovornost. Ko je lansirao ovu priču i na osnovu čega? Ovo je igranje sa uglednom države i predsednika. Ako je Vučiću stalo do Putina i Rusija, onda se mora otkriti ko je ovu priču uopšte ‘spakovo’”, podvlači Đukić.

Protić: Ovo je tipična poruka jednog autokrate

Istoričar i diplomata Milan St. Protić za dnevni list “Nova” ističe da razgovori o novom gasnom aranžamnu između Rusije i Srbije traju već neko vreme i da je razgovor Putina i Vučića trebao da bude politički potez koji bi doprineo tome da se učvrste prijateljske veze.

Beograd Milan St. Protić, istoričar, biviš političar, knjiga, Roman o poraženima, intervju
Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Međutim, u međuvremenu je bilo nekoliko signala koji su ukazivali na to da Srbija nije apsolutno lojalna Moskvi. Ovo je Putinova poruka, tipična za jednog sujetnog autokratu, koji misli da je najpametniji na svetu i da mu se sve može. On je tu poruku uputio svom dojučerašnjem ljubitelju koji se, prema njegovoj proceni, okreće na suprotnu stranu”, objašnjava Protić.

Naš sagovornik podseća da su predstavnici vlasti u Srbiji u prošlosti pokazivali najviši stepen snishodljivosti u odnosu na Putina, te da su se, kako kaže, nameštali da dođu u ovakvu situaciju.

“Ništa bolje od ovog ne možete ni da očekujete. Setite se kako se Vučić ponašao prema njemu u prošlosti, kako se ponašao njegov prethodnik (Tomislav Nikolić prim. aut.). I jedan i drugi su klečali pred Putinom. Pošto su stvari zaoštrile na međunarodnom planu, Srbija sad mora da izabere stranu, a to u Moskvi izaziva ovakvu reakciju. Vučić se u zemlji ponaša kao apsolutna vlast i autoritet, ali tamo gde su veliki je manji od makovog zrna. Tamo se sa svoja dva metra smanji na 80 centimetra da bi bio niži od Putina”, ističe Protić.

Peskov se ne bi igrao sa informacijama

Svojom izjavom da nije planiran razgovor Putina i Vučića, portparol Kremlja, Dimitrij Peskov, uneo je pravu pometnju, pa je tako predsednik Srbije, nakon nekoliko najava da će sigurno razgovarati sa kolegom iz Rusije, promenio pristup rekavši da “misli da hoće”.

Dmitri Peskov Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

“Videćemo da li ću se videti sa Putinom. Sačekamo koji dan. Možda čovek neće da razgovara sa mnom, videćemo”, rekao je Vučić.

S druge strane, Đukić navodi da Peskov ne priča napamet, već tačno ono što mu je rečno da priča.

“Ta Vučićeva izjava ništa ne govori. On pokušava da se izvuče iz svega kao da se ništa nije desilo. Ovo je žuti karton za njega i poruka da će cena za nas biti ista kao ona koja vlada na tržištu. Putin je ovim hteo da mu poruči da neće dobiti političku cenu za gas, već onu koja vlada na tržištu i da će, ako se ‘popravi’, moći da razgovara sa njim o ‘beloruskoj ceni’ od 150 dolara za 1000 kubnih metara”, kaže Đukić.

U međuvremenu, predsednik je ponovo najavio razgovor sa predsednikom Rusije, i to za nedelju. Peskov se za sada nije oglašavao.

BONUS VIDEO: Šta je odložilo razgovor Vučića i Putina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare