Foto: Nova.rs, Shutterstock

Nedavna poplava u Ulici Kraljice Marije u Beogradu, sa sobom je očigledno odnela i ugovore sa izvođačima radova koji su radili na rekonstrukciji ovog bulevara. Do njih je nemoguće doći, pa ostaje samo da nagađamo zašto najveća vodovodna cev nije zamenjena iako je stara najmanje 50 godina. Iako je za rekonstrukciju četiri bulevara, među kojima je i pomenuti, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj dodelila sredstva u vrednosti od 20 miliona evra, a grad Beograd uložio još ko zna koliko. Deo opozicije tvrdi da je u ovom slučaju došlo do pronevere novca i da je plaćena nova cev, a ostavljena stara i havarisana. U svakom slučaju postoji niz pitanja u vezi ovog slučaja na koji i stara i aktuelna gradska vlast treba da odgovore, ali ćute.

Oko 6.40 sati Ulicom Kraljice Marije 14. jula potekla je bujica. Pukla je velika vodovodna cev, a zbog ogromne količine vode, saobraćaj je obustavljen od Ruzveltove do Starine Novaka, dok su stanovnici ovog dela grada bili su bez vode i po osam sati. Opšti kolaps u centru grada i to baš u jednom od četiri bulevara, čija je rekonstrukcija trajala pune tri godine, a Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj odobrila kredit od 20 miliona evra.

Na teren je izašao novi gradonačelnik Aleksandar Šapić, koji je za sve optužio staru gradsku vlast (čitaj bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića).

27. MARTA, Kraljice Marije. Voda nosi automobile, a Šapić se svađa sa novinarima, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Šapić Foto: Nova S

Šapić je podsetio da je deonica, koja obuhvata nekoliko velikih saobraćajnica od Ruzveltove do Zoološkog vrta, rekonstruisana skoro tri godine, s probijanjem roka od godinu dana.

“Kao i svaki građanin tada sam iz medija dobijao informaciju da se rok probija zbog dodatnih radova na instalacijama, upravo da se ne bi desilo ovo što se danas desilo“, kazao je tog dana Šapić i dodao da sada zato dolazi do situacije da već treći-četvrti put puca najveća vodovodna cev, jer očigledno nije promenjena, azbestna je i stara 50-60 godina.

Sve se menja, ali se ne menja

Da su cevi stare i propale, rekao je 15. juna 2019. godine i bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kada je svečano obeležen početak prve faze radova na rekonstrukciji.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC

Pročitajte još...

“Ove ulice nisu rekonstruisane više od 80 godina, menjamo kompletnu infrastrukturu, kanalizaciju, vovovodne cevi koje su na nekim mestima stare i preko 50 godina, a menja se infrastruktura za grejanje i gas. Pored toga, radi se kompletna rasveta koja će biti pokrivena video-nadzorom, a svi trotoari će biti popločani. Radi se i zamena svih tramvajskih šina, kompletna kontaktna mreža, što znači da je reč o pravoj rekonstrukciji i da desetinama godina neće morati ništa da se radi”, istakao je Vesić.

Te desetine godina pretvorile su se u samo jednu. Toliko je trebalo od zvaničnog završetka radova u Ulici Kraljice Marije do prvog pucanja cevi i havarije koja je usledila.

Prava misterija, kao i sve u vezi ove rekonstrukcije.

Za početak da li je cev trebalo da bude zamenjena, ako nije, zašto nije, s obzirom na stanje u kojem se nalazi.

Do ugovora sa izvođačima radova je nemoguće doći, međutim u lokacijskim uslovima koji su izdati 2018. godine piše da je predviđena “rekonstrukcija, izmeštanje
i zaštita postojećih vodovodnih instalacija u okviru postojeće regulacije predmetnih saobraćajnica, a prema uslovima JКP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Građani prevareni

Budući poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić za Nova.rs kaže da je reč o proneveri novca.

Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Grad Beograd, tačnije sekretar Sekretarijata za investicije, Luka Petrović je zaključio ugovor za izradu tehničke dokumentacije i plan rekonstrukcije ulica Kraljice Marije, Džordža Vašingtona, 27. Marta i Cara Dušana – sa postojećom infrastrukturom, što uključuje i velike vodovodne cevi ispod ovih ulica. Ovo je bilo značajno jer su do tada ove cevi često pucale i pravile havarije u vodosnabdevanju čitavog Starog grada i dela Palilule”, kaže Miketić i dalje navodi:

“Evropska Banka za rekonstrukciju i razvoj je dodelila sredstva u iznosu od 2,3 milijarde dinara (oko 20 miliona evra) pobedniku tendera: konzorcijumu Colas Rail i Energoprojektu. Međutim na terenu smo viđali firmu Bauwesen d.o.o iz Lazarevca iako ona nije upisana kao podizvođač radova. Ova firma je od ranije poznata Beograđanima po nikada završenoj autobuskoj stanici na Novom Beogradu, izgradnji pasarele na Kalemegdanu, rekonstrukciji Karađorđeve ulice i kao prijavljeni kupac za institut Jaroslav Černi”.

Iz stranke Zajedno su došli u posed ugovora između Sekretarijata za investicije i Gradskog zavoda za veštačenja, koji je trebalo da izvrši kontrolu urađenih radova, tačnije tehnički pregled.

“Nakon najnovije havarije cevi, uverili smo se na licu mesta da je cev stara i nezamenjena, što je gradonačelnik Šapić javno i potvrdio. Ovo znači da su Beograđani platili novu cev a da im je ostala stara i havarisana cev iz koje se snabdevaju. To povlači odgovornost svih aktera u ovoj “poslovnoj šemi” od podizvođača i izvođača, preko kontrolne institucije Gradskog zavoda za veštačenje, sekretarijata za investicije Grada Beograda pa čak i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj koja treba da odgovori da li je obmanjena ili je znala da je ovaj kredit zloupotrebljen. Mi iz stranke Zajedno ćemo zahevati odgovornost svih i predati javnom tužilaštvu sva dokumenta sa namerom da im pomognemo da se odgovorni za ovu proneveru novca gone po zakonu”, navodi Miketić.

Ukupna cena otišla na 30 miliona evra

Bivši odbornik Skupštine grada Beograda Nikola Jovanović, takođe, sumnja na koji način je potrošen ne samo novac iz kredita EBRD, već i onaj koji je za potrebe rekonstrukcije četiri bulevara izdvojen iz gradskog budžeta.

Foto:FoNet/Aleksandar Levajković

„EBRD je dala kredit od 20 miliona evra Gradu Beogradu za rekonstrukciju 4 ulice na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana. Projekt je podrazumevao zamenu šina, asfalta, ali i podzemnih instalacija. U projektu i ugovoru nije eksplicitno stajalo da treba zameniti magistalnu vodovodnu cev, ali to je nešto što bi, imajući u vidu budžet i obim radova, svaka normalna gradska vlast uradila.  U međuvremenu, zbog kašnjenja i drugih okolnosti, ukupna cena za ovu rekonstrukciju, uzimajući u račun i troškove javnih komunalnih preduzeća, porasla je do 30 miliona evra“, kaže Jovanović i zaključuje:

„Na kritike tadašnje odborničke grupe „Savez za Srbiju“, čiji sam bio predsednik, da je cena prevelika i da se probijaju svi rokovi, tadašnji zamenik gradonačelnika je upravo koristio izgovor da se sve to dešava zbog kompletne zamene podzemne ifrastrukture. Pozivam novog gradonačelnika da oformi anketni odbor i da se utvrdi zašto posle skoro 3 godine radova i 30 miliona evra, magistralna vodovodna cev, stara 60 godina, nije zamenjena na ovom potezu. O ovome treba saslušati zamenika gradonačelnika, gradskog sekretara za investicije i direktora JKP Vodovod i kanalizacija“.

Redakcija našeg portala ovim povodom kontaktirala je i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Na pitanja nisu odgovorili.

BONUS VIDEO: Posledice poplave u ulici Kraljice Marije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare