Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odbornička grupa Srce grada danas je upozorila da Ulica kraljice Marije, u samom centru Beograda, nema upotrebnu dozvolu za rekonstrukciju koja je obavljena od početka te ulice do Ulice Cara Dušana. Upravo u Ulici kraljice Marije danas je pukla cev, a zbog ogromne poplave cela ulica je plutala u bujici, a pojavio se i ogroman krater koji je progutao asfalt i parking mesto.

„Tokom trogodišnje rekonstrukcije ulice najveći problem je bio ugrožavanje zdravlja i bezbednosti građana koji su se lično obratili našoj odborničkoj grupi SRCE GRADA, nakon zadobijanja teških, težih i lakših povreda izazvanih neadekvatnim rekonstrukcijama ovih ulica ili neobeleženim radovima/preprekama“, saopšravaju iz grupe Srce grada.

Njihovo saopštenje i upozorenja dalje vam prenosimo u celosti:

Javni interes građana je takođe ugrožen uništavanjem imovine zgrada usled nekvalitetno izvršene rekonstrukcije. Naime, veliki broj zgrada nam se obratio sa ciljem prijava šteta na fasadama, podrumskim prozorima, olucima, koji su oštećeni prilikom rekonstrukcije i ni do dan danas nisu zamenjeni ili popravljeni.

Duž celog poteza, naročito od Bajlonijeve pijace do Kalemegdana, ne postoje kompletno završeni delovi ulice. Svuda su ostale nezatvorene rupe granitnim koockama, neobrađeni šahtovi, neizbetonirani delovi ili je betoniranje izvršeno betonom lošeg kvaliteta, koji se već sada krnji i osipa tek nekoliko meseci nakon izvršenih radova.

Obratili smo se Gradskom zavodu za veštačenje sa kojim je Sekretarijat za investicije grada Beograda zaključio ugovor za vršenje tehničkog pregleda izvedenih radova, a koji se oglasio obaveštenjem da do sada niko nije tražio tehnički pregled sa ciljem dobijanja upotrebne dozvole. Obratili smo se Institutu za puteve AD, nadzornom organu na projektu, koji se nije
oglasio.

Sektor za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture se oglasio kao nenadležan, i nas uputio na Sekretarijat inspekcijskih poslova Gradske uprave grada Beograda koji se takođe ne oglašava. Nakon toga obratili smo se i Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj koja je kreditirala rekonstrukciju ove ulice. Od njih smo dobili odgovor da će se detaljnije pozabaviti problemom, ali nakon toga nikakvu više informaciju.

Na kraju, čitav rekonstruisani bulevar je pušten u funkciju bez dobijanja upotrebne dozvole i urađenog tehničkog nadzora, o čemu smo govorili u javnosti nakon iskakanja iz šina tramvaja u tek rekonstruisanoj ulici. Zatražićemo krivičnu odgovornost za odgovorne zbog dovođenja u opasnost građana Beograda, a zatražićemo hitan prijem u EBRD-u zbog sumnje u nenamesnko trošenje kredita od strane naših institucija.

Bonus video: Pukla cev u Kraljice Marije, ljudi strahuju da bi bandera mogla da padne

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar