Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret slobodnih gradjana (PSG) pozvao je danas na prekid "ratne retorike vlasti u Beogradu i Prištini" i na povlačenje svih naoružanih formacija sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kako bi se što lakše pronašlo rešenje za novonastalu situaciju.

„Smatramo da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić izjavama o vojnoj reakciji i dovodjenju oklopnog naoružanja nadomak administrativne linije, naletima avijacije i podizanjem borbene gotovosti Vojske Srbije, još jednom pokazuje da mu je u prvom interesu predstava za svoje birače, a ne bezbednost gradjana i pre svega Srba na Kosovu i Metohiji“, ocenio je PSG u saopštenju.

Iz pokreta su dodali da je, prema svemu što se dešavalo na Kosovu u poslednih desetak godina, jasno da se novi pogrom i proterivanje Srba neće dogoditi, kao i da su periodi nestabilnosti najčešće posledice neodgovornih izjava političara iz Beograda i Prištine.

PSG navodi da je jasno da Srbija od 1999. godine ne može vojno da interveniše na Kosovu, ocenjujući da dovodjenje vojnih formacija pred administrativne prelaze služi samo da se „paradira i gradjanima Srbije pokazuje privid vojne snage“.

„O tome svedoči i Vučićeva izjava da će u slučaju oružanih sukoba tražiti reakciju NATO, čime je nedvosmisleno priznao da Srbija nema nikakvu kontrolu nad tom teritorijom“, tvrde iz Pokreta slobodnih gradjana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar