Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Demokratska stranka (DS), Zajedno i Srbija centar (SRCE) u narednom periodu delovaće zajedno, a kako su za naš portal rekli iz ovih partija, još uvek je rano za definisanje ovakvog saveza kao predizbornu koaliciju. Za sada je odlučeno da se ukrupnjavanje desi oko zajedničkih ideja i principa, ali prema mišljenju opozicionih prvaka iz ovih partija, u narednom periodu će biti doneta odluka da li će ovaj savez prerasti u opozicionu kolonu. Poručuju da su vrata širom otvorena svima koji prihvataju njihove ideje.

Predsednik Zajedno Nebojša Zelenović, stranke „SRCE“ Zdravko Ponoš, kao i predsednik DS Zoran Lutovac i predsednik Rumunske partije Niku Čobanu potpisaće danas u Novom Sadu Deklaraciju o zajedničkom delovanju, napominjući da je ostavljena mogućnost da se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga može suprotstaviti daljem propadanju Srbije i izboriti se za uređenu državu, društvo pravde i odgovornost u politici i društvu.

Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Protest Srbija protiv nasilja Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Iz teksta Deklaracije o zajedničkom delovanju vidi se da partije potpisnice zalažu za ulazak Srbije u EU, za budućnost gde će građani imati jedna šanse bez obzira na nacionalnost ili veroispovest, ali i sa dobre odnose sa susedima u regionu.

Zajedničko delovanje DS, SRCE i Zajedno – ukrupnjavanje opozicije ili novi politički savez ?

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš kaže da su partije potpisnice zajedničke Deklaracije smatrale da je sada pravi trenutak da saradnju učine vidljivijom u javnosti.

“Ovo je saradnja koja traje duže vremena, držimo tribine po Srbiji od proletos, imamo redovne konsultacije koje su ponekad i u širem formatu. Rekao je bih da je to kontinuitet zajedničkog delovanja i smatrali smo da je sada pravi trenutak da saradnju učinimo vidljivijom u javnosti, te da na neki način ohrabrimo i ostale da zajednički radimo jer priroda problema sa kojim se suočavamo zahteva zajedničko delovanja opozicije. Nivo podudarnosti naš programski je solidan, pre svega opredeljenje za demokratsko društvo, za članstvo u EU, za poštovanje pravne države. Mnogo više stvari nas ujedinjuju, nego koje prave razliku“, objašnjava Ponoš za Novu.

Zdravko Ponoš Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naš sagovornik naglašava da je ovo viša forma saradnje među pomenutim partijama i poručuje da još rano govoriti o budućoj koaliciji, ali da bi moglo da bude i takve saradnje. Na pitanje da li postoji prostor da se i druge partije pridruže zajedničkom delovanju uz rad ovih stranaka, Ponoš napominje da ovo nije zatvoren format.

PROČITAJTE JOŠ:

„Otvoren je i za druge koji dele iste vrednosti i zajednička načela. Naravno da smo otvoreni za saradnju i sa drugima. Mislim da je ovo stvar koja podrazumeva viši nivo podudarnih programskih stavova. Na opozicionoj sceni treba da sarađujemo na više nivoa. Prvi nivo je takav da može da uključi sve, a to je saradnje oko izbornih uslova i kontrole izbora. Drugi nivo je veći nivo saradnje, ne mora da bude koalicioni, koji može da podrazumeva partije okupljene oko levice ili desnice, a treći nivo su izborne kolone. U ovom momentu mislim da ovo što mi radimo podrazumeva nivo viši nivo podudarnosti nego što je saradnja oko izbornih uslova“ “, poručuje Ponoš.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović kaže za Novu da je reč o okupljanju i saradnji koja ima za cilj da se unapredi saradnja među odborima pomenutih partija.

„Cilj iskoraka u saradnji Zajedno, DS i SRCE je unapređenje naše organizacione saradnje jer želimo da u celoj Srbiji da dođemo do što većeg broja građana i da ih pozovemo u ostvaranje zahteva proteta protiv nasilja. Deklaracija u oko koje se okupljamo i koju potpisujemo je izraz vrednosti koje dilemo. Treba da ubacimo u novu brzinu i da se sa reči pređe na dela. Svima je to jasno i verujem da i građani to očekuju od nas“, kaže Zelenović za Novu.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na naše pitanje da li ovakva saradnja predstavlja začetak buduće koalicije, odnosno saradnje na izborima, Zelenović objašnjava da se ništa od toga ne nalazi u samoj Deklaraciji.

„Naše organizacije već neko vreme sarađuju, putovali smo po Srbiji i našli smo najbolji mogući način za saradnju. Cilj je poboljšanje odbora po Srbiji i važno je da se sve organizacije dovedu na nivo da se izvrši potrebna animacija građana. Voleo bih da sve budu uključeni. Svima su široko otvorena vrata i verujem da ćemo na kraju doći do pune saglanosti, jer mi radimo ono što građani očekuju od nas da bi se ispunili zahtevi protesta“, ističe Zelenović.

Portal Nova.rs je ovim povodom pokušao da kontaktira i predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare