Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koalicija "Srbija protiv nasilja" ocenila je da je konačni izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji potvrdio sve izborne neregularnosti na koje su ukazivali, kako kažu, od predizbornih uslova, preko izborne kampanje, do samog izbornog dana. Iz koalicije ističu da izveštaj daje legitimitet zahtevu opozicije da se dodatno istraže izbori u Beogradu.

„Ovaj izveštaj daje apsolutni legitimitet zahtevu opozicije da se dodatno istraže izbori u Beogradu i novodi o organizovanim migracijama glasača, kao i falsifikovanja popisa za izborne liste, koje je sam ODIHR u ovom izveštaju naveo kao veliki problem izbornog procesa. Od posebne je važnosti što su istaknuta još dva ključna problema, a to je birački spisak, za koji navode da je javnost izgubila poverenje i preporučuju reviziju biračkog spisak uz učešće i opozicije i civilnog sektora, kao i fenomen migracije glasača za glasanje na lokalnom nivou koji su organizovano dovedeni“, navodi se u saopštenju koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Izveštaj ocenjuju kao „oštar za standarde ODIHR-a“ i dodaju da je „proširio je i dokazima potkrepio preliminarne zaključke ODIHR-a od 18. decembra“ – o dominaciji predsednika i sistematskoj prednosti vladajuće stranke, nacionalnim emiterima koji su favorizovali vladajuću strukturu, polarizaciji društva, agresivnoj kampanji, govoru mržnje i verbalnim napadima na opoziciju, nevladine medije i kritičare vlasti, kao i na funkcionersku kampanju, zloupotrebu javnih resursa, kupovinu glasova, pritisak na zaposlene u javnoj administraciji.

„Takođe, ODIHR je jasno konstatovao da državni organi nisu reagovali na ozbiljne nepravilnosti, uključujući tu i ministarstva, RIK, REM i Agenciju za sprečavanje korupcije. Izveštaj je izuzetno značajan i u delu u kome pominje organizaciju CRTA i istraživački tim CINS-a o kupovini glasova kroz socijalna davanja, čime se daje apsolutni legitimitet njihovim nalazima“, kaže se u saopštenju.

Pročitajte još

Kako ističu, opšta ocena izveštaja je jasna – izbori su održani u nepoštenim, nefer i nejednakom uslovima, uz dominaciju jedne institucije – predsednika Republike i vladajuće stranke, uz zarobljene medije, korupciju kroz kupovinu glasova i pritisak na zaposlene i javnom sektoru, i naročito zloupotrebu zakona radi sprovođenja migracije glasača za potrebe lokalnih izbora.

Brojne ranije preporuke ODIHR-a su ponovljene, što znači da je minimalno urađeno u popravljanju izbornih uslova, dodaju iz „Srbija protiv nasilja“.

„I pored pokušaja vlasti da unizi ovaj izveštaj ODIHR-a narativom da nije bilo krađe izbora, smatramo da su sve navedene nepravilnosti u izveštaju pokazale da su održani izbori nelegitimni i da se moraju održati novi u poboljšanim izbornim uslovima uz hitnu primenu svih preporuka iz ovog izveštaja“, zaključuju u saopštenju.

***

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar