Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novi saziv Skupštine Srbije juče je konstituisan. Sednica na kojoj su verifikovani mandati narodnih poslanika trajala je kraće od pauze, ali je bilo sasvim dovoljno vremena da se u skupštinskoj sali, ali i ispred nje, vidi i oseti ono što nas čeka u naredne četiri godine.

Konstitutivnom sednicom predsedavao je profesor Vladeta Janković sa liste Ujedinjenih, kao najstariji poslanik i podsetio nas na to kako bi predstavnici naroda u Narodnoj skupštini Srbije trebalo da govore. Bez ijedne izgovorene uvrede ili ružne reči, Janković je u svom govoru precizno naveo šta parlament treba da prestavlja.

Vladeta Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nije Janković koristio reči koje smo navikli da slušamo u direktnom prenosu sednica. Nije bilo ni tajkuna, ni lopova, ni ološa… Rekao je samo jednopartijski sistem, neprikosnoveni lider, spomenuo je i slobodne izbore, pritiske, potkupljivanje i nasilje i parlament se podelio…

Opozicija je ove reči pozdravila aplauzom, poslanici vlasti usprotivili su se onako kako znaju – glasnim negodovanjem i šutiranjem u klupe.

U razgovoru sa novinarima, nisu bili tako oštri. Zapravo, razgovora s novinarima nije bilo.

Aleksandar Martinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U skupštinskom holu koji je predviđen za izjave poslanika i razgovore sa predstavnicima medija, poslanici vlasti nisu zalazili. Izuzev poslanika SNS Vladimira Đukanovića, koji je dao poneku izjavu, ostali poslanici SNS su kao po komandi ćutali.

“Gospodine Bečiću imate li par minuta”, “gospodine Martinoviću može li kratka izjava”, pokušali smo da saznamo šta vlast misli o novom sazivu, šta očekuje od parlamenta, na čemu će insistirati, šta će predlagati…

Dobili smo samo kratko odmahivanje rukom. Izjava, dakle, nema.

Za njih nije bila raspoložena ni novo-stara saradnica predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nataša Jovanović, koja je nedavno iz Srpske radikalne stranke prešla u SNS.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

A zaista nismo hteli da je pitamo da li će kao nekada bacati kletve sa govornice.

Šta smo onda saznali?

Bivši predsednik Skupštine Srbije i očigledno budući ministar u vladi Ivica Dačić, obavestio je javnost da se dogovorio sa liderom SNS Aleksandom Vučićem i da će SPS biti deo vladajuće većine.

Ivica Dačić, Vladimir Orlić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“U razgovoru sa predsednikom SNS dogovorili smo da budemo deo parlamentarne većine i podržimo izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije. Za desetak dana biće obavljeni razgovori sa predstavnicima SNS-a o formiranju izvršne vlasti. Nismo još razgovarali o konkretnim personalnim rešenjima“, rekao je Dačić.

Saznali smo i da je opozicija nezadovoljna jer nije dobila Odbor za kontrolu službi bezbednosti, a to je prema njihovom mišljenju bilo ključno, s obzirom na to da je bilo mnogo afera nastalih propustima u bezbednosnom sektoru.

Saznali smo i to da Ujedinjeni neće glasati za izbor Vladimira Orlića iz SNS za predsednika skupštine.

Potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić juče nije želela da govori o tome šta misli o kandidaturi Orlića, niti o tome kakav to signal šalje opoziciji.

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne bih sada da otkrivam ono što ću reći sutra ovim povodom. Sigurno je da će Ujednjeni glasati protiv”, rekla je kratko Tepić.

Sličnog je stava i veći deo opozicije, a kako će se zapravo glasati videćemo već danas. Nastavak sednice počinje u 10 sati, a na njoj bi trebalo da bude izglasan predsednik skupštine, ali i ostalo parlamentarno rukovodstvo.

BONUS VIDEO: Govor Vladete Jankovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar