Utisak nedelje
Đorđe Vukadinović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Politički analitičar i bivši narodni poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je da su poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i njihovih koalicionih partnera donekle zatečeni pojavom i diskusijama velikog broja opozicionih poslanika u Skupštini Srbije. Vukadinović je rekao da su prva dva dana konstitutivnog zasedanja Narodne skupštine obeležena istorijskim govorom najstarijeg poslanika prof. dr Vladete Jankovića.

„Govor profesora Jankovića je izazvao šok u redovima vladajućih poslanika. Taj govor će ostati upamćen kao svetla tačka u novijoj istoriji obnovljenog srpskog parlamentarizma. Janković je očigledno destabilizovao poslanike SNS-a i izbacio ih iz kolotečine na koju su navikli proteklih godina“, ocenio je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, konstitutivno zasedanje Narodne skupštine je pobudilo veliku pažnju jer posle nekoliko godina gotovo jednopartijskog parlamenta, narod sada ima mogućnost da vidi i čuje opozicione poslanike.

Dodao je da su poslanici vladajućih stranaka potpuno zbunjeni.

„Oni ne znaju šta da rade. Ne znaju da li da ponovo idu đonom na političke neistomišljenike ili da glume toleranciju i uzdržanost“, kazao je on.

Naglasio je da je ovaj početak zasedanja na neki način utvrđivanje gradiva i pozicija opozicionih poslanika koji biračima opravdavaju to što su za njih glasali.

„Ipak, nije realno očekivati neki epohalni proboj ili politički efekat opozicije, bez obzira na to što je vlast zaboravila šta znači imati pluralizam u Skupštini. Tim pre što će se vrlo brzo pokazati koliko su duboke razlike unutar opozicionog korpusa, što će verovatno umanjiti negativan efekat po vlast“, istakao je Vukadinović.

On kaže da je za opoziciju jedna od najbitnijih stvari to što se skupštinska zasedanja direktno prenose na Javnom servisu i što narod posle duže vremena može da ih vidi i čuje.

„Narodna skupština, kao tribina nije beznačajna. Naprotiv. Ako se ne pojave pukotine i sukobi unutar opozicionog korpusa efekat istupanja opozicije u Skupštini Srbije biće ogroman“, zaključio je Đorđe Vukadinović.

BONUS VIDEO Vukadinović: Opozicija ne može da se gleda međusobno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar