Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/ESTELA SILVA

Iako je šef srpske države Aleksandar Vučić rekao da šetnje u Beogradu neće biti za Evroprajd, “makar ga pozvao i Džozef Bajden”, iz Evrope i sveta stižu najave da će tog 17. septembra mnogi funkcioneri doputovati u prestonicu Srbije.

Više od 30 ličnosti iz sveta politike i nevladinog sektora doputovaće u Beograd kako bi uzeli učešće u najavljenom Evroprajdu, potvrđeno je Novoj.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik najavio je svoj dolazak u Beograd na Evroprajd, a isto je učinila i poslanica EP Teri Rajndke.

Teri Raindke Foto: EU

“Biću u Beogradu i pridružiću se maršu na Evroprajdu 2022. – zajedno sa hiljadama mirnih demonstranata, nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojnim predstavnicima nacionalnih vlada. Svi ćemo prisustvovati ovom događaju”, rekla je ona za “Novu”.

Među onima koji su potvrdili dolazak je i potpredsednica Vlade Belgije, Petra de Suter, kao i njena koleginica iz Crne Gore i ministarka za evropske poslove Jovana Marović.

Jovana Marović Foto: Gov.me/B.Ćupić

Pored njih, u prestonicu Srbije dolaze i Helena Dali, komesarka EU za ravnopravnost, predsednica Senata Kraljevine Belgije, Stefani Doze, Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Sven Lehman, nemački komesar LGBT + pitanja, Fabricio Petri, specijalni izaslanik Italije za rodni identitet, Džek Patrik Luis, član Predstavničkog doma u Masačusecu iz redova američkih Demokrata.

Uz pomenuta imena, očekuje se dolazak velikog broja poslanika Evropskog parlamenta, predstavnika Velike Britanije, kao i ljudi iz nevladinog sekotra i organizacija za ljudska prava.

EU se nada će se Evroprajd održati

Podsetimo, na pitanje Nova.rs da prokomentariše izjavu predsednika Srbije da država neće dozvoliti održavanje protesne šetnje, Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije je je rekla da Evropska unija podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije, te da očekuju da se i njihovi najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

Foto: N1

“Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava. Ovo uključuje poštivanje prava LGBT+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa njihovim Ustavom i međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima“, navela je Pisonero.

Pročitajte još...

Ona je dodala da je zvaničnom Briselu žao što je Srbija najvila da neće dozvoliti Evroprajd za koji je prvobitno dogvoreno da bude u Beogradu u septembru.

„Razumemo da organizatori još uvek nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave kontakte sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje parade Evroprajda u miru i bezbednosti. Nastavljamo da pažljivo pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci. Кao što je predsednik Evropske komisije jasno rekao u nekoliko navrata, mi snažno verujemo u Uniju ravnopravnosti, gde svako može da bude ono što želi i gde ste slobodni da volite koga želite. Evropa mora postati LGBTQ zona slobode“, rekla je Pisonero za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare