Foto: promo

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, saopšteno je na sajtu ovog ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije.

U protestnoj noti ministarstva, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije, navodi se da MSP „izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji“.

Ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona, piše u saopštenju MSP.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar