Foto: FoNet

Povodom tri meseca od početka rata u Ukrajini neformalna grupa građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" održaće antiratni protest u Beogradu u subotu 28. maja na Trgu republike, sa početkom u 14 sati.

Tim povodom ova neformalna grupa građana poslala je poziv sledećim političkim organizacijama:“Moramo”, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Građanski demokratski forum, Narodna stranka, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

Njihov poziv prenosimo u celosti.

Poštovani,

Obaveštavamo vas da će se povodom tri meseca od početka napada na Ukrajinu na Trgu Republike u Beogradu u subotu 28. maja, sa početkom od 14. časova, održati Antiratni protest.

U ime organizatora, neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, pozivamo vaše članove, aktiviste i simptizere da se priključe skupu.

Ujedno, nas kao pojedince koji su pobegli od rata u Ukrajini ili od diktature i represije koje vladaju u Rusiji i Belorusiji i kojima će Srbija do daljnjeg biti dom, interesuje stav koji po ovim bolnim pitanjima imaju relevantni politički činioci u državi.

U tom smislu vašoj uvaženoj organizaciji nudimo da delegira jednog predstavnika koji će se putem razglasa obratiti okupljenim građanima i prisutnim medijskim ekipama.

U obraćanjima želimo da čujemo odgovore na pitanja koja nas interesuju, a dosadašnje izjave koje su dolazile od zvaničnika Republike Srbije bile su najblaže rečeno kondradiktorne:

– Da li je rat u Ukrajini napad na jednu suverenu i međunarodno priznatu državu ili Specijalna operacija denacifikacije?

– Da li treba uvesti sankcije Rusiji?

– Da li treba omogućiti skraćenu proceduru za dobijanje boravišnih dozvola u Srbiji za građane koji beže od rata ili represije?

– Da li se izbegla lica mogu osećati sigurno i dobrodošlo u Srbiji?…

BONUS VIDEO: Skup podrške Ukrajini u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare