Transparent Vesiću, ostavka odmah!!! Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Protest povodom rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici u Beogradu održan je ispred opštine Vračar.

Kako se navodi u saopštenju koalicije „Oslobodimo Vračar, organizatori protesta zahtevaju ostavku Gorana Vesića i hitno privođenje svih odgovornih lica za rušenje zgrade u Vidovdanskoj ulici.

Prisutnima su se obratili Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS i presednik odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“, Aris Movsesijan- predsednik Nove stranke, Rade Veljanovski- predstavnik GDF, Dragoslav Šumarac- zamenik predsednika Demokrata Srbije i Predstavnici Udruženja „Topolska“.

Aris Movsesijan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Konstantin Samofalov rekao je da 15 dana od urušavanje zgrade u Vidovdanskoj nema odgovora „ko stoji iza investitora sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara i čiji su računi u blokadi“.

Konstantin Samofalov Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Zdrav razum nam govori da ovo nisu pravi investitori, već neki drugi i pozivamo policiju da utvrdi ko su pravi investitori, jer se ovde na Vračaru zna da ne može ni prstom da se mrdne bez dogovora sa Goranom Vesićem“, kazao je Samofalov.

Samofalov je novinarima podelio rešenje o građevinskoj dozvoli.

Movsesijan je rekao da je jasno da su pred nama beogradski izbori i da se to vidi iz ponašanja SNS i zamenika gradonačelnika koji, kako je rekao, sam sebe zove Sićve.

„Prvi politički potez koji su pripremili za ove izbore jeste da Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove pretvore i to nude građanima u Sekretarijat za urbanizam i rušilačke poslove. Goran Vesić je počeo kampanju na taj način što je krenuo da ruši“, rekao je Movsesijan.

Kazao je i da sledeći mandat, ako ga dobiju, a neće, sledi ćelavljenje trgova i ulica.

„Imate kamene trgove koje ne znate čemu služe, osim ako ne pripremaju dolazak vanzemaljaca, pa im piste prave. Građani, ako ovo ne vidite, onda ne znam o čemu mi dalje pričamo. Imate fenomen koji bi mogao da se zove ‘legenda o izgubljenom dukatu’, na potezu od Ruzveltove do Dušanove ulice, kao da je neko izgubio zlatni dukat i Vesić kopa već godinama da nađe taj dukat“, kazao je Movsesijan.

Aris Movsesijan
Aris Movsesijan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jedna dobar stvar, rekao je, koju su obećali 2012. godine, sada je Vesić ispunio, Kancelarija za brze odgovore.

„Konačno je imamo na Tik topu, gde nekim tikovima Sićve pokazuje tok svojih misli i odgovore nekim izmišljenim botovima. Sa druge strane, grade se stanovi masovno, oni se hvale masovno. Ko ima da kupi stan od 4.000 evra kvadrat, osim ako se ne ženite pa kao Jovičić dobijete 350.000 evra na tom venčanju, onda imate šansu da kupite“, rekao je.

Movsesijan je pozvao na solidarnost, jer ako ne budemo solidarni, kako je rekao, i oterali ove u prošlost, onda nisu oni krivi, već mi.

„Nek su počeli kampanju ali je na nama da mu kažemo da se neće više reciklirati, i moja poruka njemu je, kao nekog ko je odrastao na Dorćolu, ‘Sićve, mojne više'“, zaključio je predsednik Nove stranke.

Rade Veljanovski kazao je da ovo što se dešava nije slučajnost, već zakonitost u ovakvom gradu kojim se na ovaj način upravlja već celu deceniju.

Rade Veljanovski Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Suluda ideja da se napravi Gondola, rušenje u Savamali, insistiranje da se gradi višespratnica u Bloku 37 u Novom Beogradu, nikako da se započne kanalizacija u Borči. I bez obzira na sve greške i odgovornosti pojedinaca investitora i onih koji bi trebalo ili ne da im daju dozvole, radi se o sistemu. SVi mi zajedno i predstavnici političkih organizacija i građani bi trebalo da insistiraju da se menja sistem. Beograd je centralizovan grad, oni koji su najodgovorniji, kao što je Vesić i ljudi oko njega, oni su samo namesnici centralne vlasti republičke i ništa ne rade sami, niti sami odlučuju“, kazao je Veljanovski.

Dragoslav Šumarac istakao je da svaka najava zakona o legalizaciji, kao što je najnovija predsednika Aleksandra Vučića, znači da će subotom, nedeljom na Vračaru nicati objekti kao pečurke posle kiše.

Okupljeni su razvili transparent „Ko je investitor“ i „Vesiću, ostavka odmah!“.

Prema njihovim najavama, okupljaće se ispred Opštine sve dok Vesić ne podnese ostavku.

Rade Veljanovski Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Organizatori skupa su Koalicija „Oslobodimo Vračar“, Udruženje „Topolska“, Socijaldemokratska stranka, NOVA stranka, Koalicija „Tolerancija“, GDF, PSG, Dosta je bilo.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, stambena zgrada u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, urušila se tokom radova na izradi temelja za izgradnju zgrade na susednom placu.

Rade Veljanovski Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih Direkcija za građevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Grad će zatim, kako je objasnio, potraživati naknadu štete na svoje ime od investitora susedne zgrade, zbog čije je izgradnje došlo do urušavanja. Juče je, nakon dve nedelje od rušenja, dozvoljeno stanarima da uzmu svoje stvari.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare