Protests, Ne davimo Beograd ispred zgrade Vlade Srbije, Solidarnost, Hoćemo platu za život
Miloš Baković Jadžić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Politička platforma Solidarnost održala je danas ispred zgrade Vlade Srbije protestnu akciju za povećanje minimalne zarade kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina građana i građanki.

Kako se navodi u saopštenju političke platforme Solidarnost, protest je održan uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kom će biti donesena odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Protests, Ne davimo Beograd ispred zgrade Vlade Srbije, Solidarnost, Hoćemo platu za život
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Iz Vlade Srbije je prethodno izašao predlog da se minimalna zarada povećana sa 32.000 dinara na 35.012, dok sindikati zahtevaju da se ona podigne barem do visine minimalne potrošačke korpe, odnosno 39.000 dinara, i da se isplaniraju uvećanja za naredne godine“, navodi se u saopštenju.

Organizacije, čiji su se predstavnici danas okupili, podržavaju zahteve sindikata.

U pismu koje su ovom prilikom uputili predsednici Vlade i ministrima naglašava se da je aktuelna minimalna zarada daleko ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu, ta da je povećanje minimalne zarade koje bi radnicima omogućilo da žive od svog rada nužan preduslov ekonomskog razvoja i socijalne održivosti našeg društva.

Okupljenima su se obratili portparoli Solidarnosti Miloš Baković Jadžić i Aleksandra Lakić, nakon čega su zajedno sa predstavnicima i predstavnicama drugih organizacija na portirnici Vlade ostavili zajedničko pismo i korpu sa namirnicima koje od minimalne zarade dnevno može kupiti tročlana porodica.

Protests, Ne davimo Beograd ispred zgrade Vlade Srbije, Solidarnost, Hoćemo platu za život
Miloš Baković Jadzić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lakić je izjavila da je aktuelna vlast još jednom jasno pokazala na čijoj je strani, iako pokušava da spere krivicu sa sebe. Povećanje koje Vlada predlaže predstavlja pukih 600 dinara na dnevnom nivou za troškove ishrane tročlane porodice.

Ona se zapitala da li je to sve što Vlada kojoj su „puna usta brige o porodici“ može da ponudi radnicima.

„Odbijanje poslodavaca da se odreknu dela svog profita u korist radnika i radnica, i svođenje države na puki instrument za njegovo zgrtanje, je nažalost faktičko stanje stvari u društvu u kome je rad postao sinonim za izrabljivanje, nesigunost i neizvesnost, i u kome se ekonomski razvoj meri isključivo uspehom u privlačenju stranih investicija “, poručila je Lakić

Bakovič Jadžić je ponovio da plata treba da služi dostojanstvenom životu, a ne životarenju i preživljavanju i podsetio da istraživanja pokazuju da je plata za dostojanstven život čak tri puta veća od predložene vrednosti minimalca. On je poručio da politička platforma Solidarnost putem protesta daje podršku stotinama hiljada ljudi koji u Srbiji rade da bi na kraju meseca dobili milostinju, a ne platu.

Protests, Ne davimo Beograd ispred zgrade Vlade Srbije, Solidarnost, Hoćemo platu za život
Radomir Lazović i Nebojša Zelenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi ne želimo da ćutimo jer znamo da je moguće drugačije organizovati privredni život, da je drugačija ekonomija moguća, da je razumno očekivati da od svog rada možeš živeti, a ne preživljavati. Znamo i da para ima dovoljno, čak i u ovakvoj Srbiji, samo su užasno nepravedno raspoređene“, izjavio je Baković Jadžić, podsećajući okupljene i vlasti na to da je Srbija zemlja najvećih nejednakosti u Evropi.

„Gde nema jednakosti, nema ni slobode, ni održivog društva ni perspektive života“, poručio je Baković Jadžić, dodavši da je vreme da aktuelne vlasti prestanu da se kriju iza grešaka prethodnih i, da ukoliko ne mogu da obezbede rapidno iseljavanje mladih i dostojanstven život građana, razmisle o tome da odstupe sa političkih pozicija.

Protests, Ne davimo Beograd ispred zgrade Vlade Srbije, Solidarnost, Hoćemo platu za život
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Skup „Hoćemo platu za život!“ su podržali i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Udruženja radnika na internetu, Internet radnika Srbije, organizacije okupljene oko „Ekološkog ustanka“, Otvorena građanska platforma AKCIJA, Čuvari/ke vatre i Akcija progresivne Vojvodine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram