Više hiljada građana, pristalica nekoliko opozicionih, desno orijentisanih partija - Zavetnika, Dveri, Novog DSS i POKS, okupili su se večeras ispred Hrama svetog Save odakle su krenuli ka Predsedništvu gde je ispred spomenika caru Nikolaju Drugom održan skup s kojeg je Aleksandru Vučiću poručeno da ne treba da prihvati francusko-nemački sporazum za Kosovo i Metohiju.

Na čelu kolone bio je postavljen transparent „Ne kapitulaciji“, a tokom šetnje čula se muzika među kojima su i pesme „Vidovdan“, „Hriste bože“…

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Beograd večeras ponovo liči na srpsku prestonicu, pronašao je svoju kosovsku dušu“, rekao je okupljenim građanima lider Dveri Boško Obradović.

Imamo dužnost da se setimo martovskog pogroma, zatim 24 godine od NATO bombardovanja i da se setimo svih srpskih heroja od Kosovskog boja do Košara i Paštrika i kažemo hvala, dodao je on na skupu.

„Ko je ovlastio Aleksandra Vučića da prihvata i primenjuje sporazum o priznanju lažne države Kosovo. Narod mu nije dao saglasnost, zato mu pred odlazak u Ohrid poručujemo da je jedino prihvatljivo odbijanje francusko-nemačkog predloga. Danas ispit polažu svi, ko su prave patriote, demokrate, zeleni“, naveo je on.

Boško Obradović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što je činjenica, kako kaže Obradović, jeste da je preko 80 odsto građana Srbije protiv priznavanja Kosova.

„Izbor je da li ćemo biti kolonija zapada ili nezavisna i suverena država i imati svoje interese. Ne ultimatumu! Ne kapitulaciji! Dosta nam je više vas koji 20 godina pljačkate narod! Vučiću, ostavka. Ne budeš li odbio predlog u Ohridu, imaš izbor da daš ostavku, pa idemo na izbore pa da tamo predstaviš svoju politiku predaje“, poručio je Obradović.

Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović je istakao da je sramota što je iko uzeo francusko – nemački predlog o Kosovu u razmatranje.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Vučić je izašao i rekao da je spreman da prihvati takav koncept i radi na njegovoj implementaciji. Neće moći Vučiću! Izneli smo zahtev – odbij sporazum u celini, ali od tog zahteva nema ništa. Da je Vućić mogao i smeo da ga odbaci, on bi to uradio. Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, Aleksandar Vučić mora da ode. Ovaj skup i borba je početak svih nas i ovo ćemo uraditi zajedno ili nikako“, poručio je Jovanović.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da Aleksandar Vučić nema mandat da preda Kosovo i Metohiju i pregovara o nekakvim kompromisima sa Aljbinom Kurtijem.

„Nismo se okupili da bi politički profitirali. Predugo je ovaj narod lagan… došli smo da vas pozovemo na žilavost, na junaštvo, na dugu borbu. Vi ste čuvari kosovskog zaveta, ova straža će biti budna, Aleksandre Vučiću 24 sata – i kad budeš bio u Briselu, i u Ohridu, i kad budeš bio u Vašingtonu. Ovde se srpski narod pita“, rekla je ona.

Vučiću je poručila da pogleda političkog brata Mila Đukanovića koji je „krao i pljačkao 30 godina, obogatio isključivo svoje političke funkcionere i članove svojih porodica, ali narod mu je naplatio kada je udario na svetinje“.

„Zato – ne udarajte nam na svetinje, jer ovo večeras je naš odgovor: Ne damo Kosovo, ne damo Bogorodicu Ljuvišku, Pećku patrijaršiju, ne damo Srbiju i ne damo vam Trepču za Rio Tinto, ni oltare za Beograd na vodi, ni Gračanicu za fabriku Mercedes! Mi ne prodajemo Srbiju za lažna obećanja vaših gazda iz Brisela“, poručila je Đurđević Stamenkovski i pozvala Vučića da u Ohridu odbije ceo francusko-nemački predlog za Kosovo.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Vučić prihvata kapitulaciju i zato mu sa ovog mesta moramo poručiti da ode sa vlasti i raspiše izbore. Bilo je u našoj istoriji onih koji bi prodali veru za večeru i ima i onih koji tvrde da bi nam bilo bolje da prihvatimo sporazum. Znamo da ako ćemo u EU, da nas čeka rampa i zahtev da priznamo Kosovo i da se odreknemo Republike Srpske“, rekao je okupljenim građanima predsednik POKS i narodni poslanik Vojislav Mihajilović.

On tvrdi da je saobraćajna policija sprečila desetak hiljada građana van Beograda da dođu na protest.

Vojislav Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom Mihajlovićevog govora pušten je video kako Vučić priča da Kosovo neće ući u međunarodne organizacije, a okupljeni građani su vikali „Ua, izdaja“.

Profesor Šumarskog fakulteta i prorektor BU Ratko Ristić istakao je „ludak hoće da nas podeli i baci seme zla među sopstveni narod“.

Ratko Ristić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Sličan sporazum potpisan u Minsku 2014. godine i to je trebalo da bude uvod u postizanje mira u Donbasu, a pre par dana smo čuli da je to bilo zamajavanje Rusije i kupovina vremena, a dobili smo klanicu. Pošto sada opet pregovaraju Francuzi i Nemci pitam se ko sada kupuje vreme. Nema članstva za Kosovo u međunarodnim organizacijama, može samo da se govori o reintegraciji oduzete teritorije“, poručio je prof. Ristić.

Miloš Ković iz Pokreta za odbranu Kosova rekao je da danas obeležavamo stašan dan pogroma na Kosovu i Metohiji.

„Neko je negde doneo poruku da ovaj srpski narod treba da nestane, a tamo gde nismo prognani tamo nas asimiluju. Ovo večeras je borba za život srpskog naroda“, rekao je on okupljenim građanima ispred spomenika Nikolaju Drugom.

Miloš Ković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Da li neko veruje da će NATO i Kfor da održe datu reč i poštuju sporazum? Danas smo došli na ivicu svetskog rata, da li neko zaista misli da će da nas oni zaštite nakon što Vučić preda Kosovo“, upitao je Ković i poručio da okupljeni brane zakone i Ustav ove zemlje koje Vučić krši od kada je došao na vlast.

Protest ispred hrama Protest ispred hrama

„Naš narod na KiM živi trenutno na rubu beznađa i naš cilj je odbrana naroda na Kosovu. Mi branimo svetinje i kosovski zavet“, poručio je Ković.

Stefan Simonović iz Srpske omladine za Kosmet je rekao da se naše vlasti spremaju da nas izdaju, povukli su sve institucije i ostavili naš narod na Kosovu nezaštićen.

„Mi studenti Beogradskog univerziteta borićemo se za srpski narod i srpske svetinje. Pitanje Kosova je pitanje državnosti, naš zahtev je odbijanje predloga i onda vraćanje pregovora pod okrilje Ujedinjenih nacija“, poručio je Simonović.

Među transparentima koje su nosili građani bili su i  „Srbija pamti“, „Zajednica srpskih opština je prevara“, „Ne prodajem Gazimestan za nacionalni stadion“, „Ne prodajem Kosovo za sendvič“, „Narod i crkva u odbrani države, protiv izdaje jedino rešenje“, brojne su srpske zastave.

Građani su nosili i više metara dugačku zastavu Srbije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Palili su baklje i skandirali „Kosovo, Srbija“ i „Ne damo Kosovo“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Saobraćaj na Slaviji je bio potpuno obustavljen.

Protest koji su organizovali Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS pod nazivom pod nazivom „Srbija pamti, brani i ne da“ predstavlja, kako su naveli, „nadstranačko patriotsko ujedinjenje“ svih koji su protiv sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Protest se održava pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića  u Ohrid na nastavak razgovora s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkoviski rekla je novinarima pre šetnje ka Predsedništvu Srbije, da su „poslednjih dana izloženi brutalnoj hajci i napadima od strane režima Aleksandra Vučića“.

„Vršili su pritisak na prevoznike koji su bili angažovani od strane naših lokalnih odbora i građana koji su hteli da dođu ovde danas. Zaustavljali su vozila i slali na tehničke preglede. Ni jedan autobus nije prošao lagodno do Beograda, ali ne može narodnu volju niko da zaustavi. Srbija je ustala i zahteva od Vučića da odbaci sve zahteve francusko-nemačkog predloga“, rekla je ona.

Ovde smo, dodala je ona, da stanemo pod barjak naše otadžbine.

„Vidite da ovde nema stranačkih simbola i ovo očigledno smeta režimu. Vučić večeras sprema huligane da kompromituju skup, ali poručujemo da njegova namera da podeli zemlju i izazove nestabilnost mu neće uspeti. Ne damo Kosovo, ne damo naše svetinje i sećamo se onoga što nam se na ovaj dan desilo“, poručila je Milica Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, policija je danas zaustavljala autobuse sa članovima stranaka desnice koji su krenuli skup u Beograd.

BONUS VIDEO: Policija zaustavlja autobuse koji dovode članove i aktiviste stranaka desnice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare