FOTO TANJUG/RADE PRELIC

Novoimenovani ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Bergant izjavio je da će ta zemlja nastaviti sa konkretnom pomoći Srbiji u svim pregovaračkim poglavljima, tamo gde za tim postoji potreba, kao i da će proširenje Evropske unije biti jedan od priroriteta slovenačkog predsedavanja, koje počinje u drugoj polovini 2021. godine.

Berganta je ugostila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja se zahvalila Sloveniji na „značajnoj stručno-tehničkoj podršci“ srpskoj administraciji u pregovorima o članstvu u EU, i na razumevanju za poziciju Srbije u regionu.

Joksimović je rekla da je uverena da će do sada primenjivani pristup ocenjivanja napretka Srbije, dovesti do toga da u oktobarskom izveštaju o napretku Srbije budu pozitivno ocenjeni „svi značajni reformski rezultati, pre svega na osnovu jasnih i dostupnih činjenica“.

Bergant i Dačić za još bolje i raznovrsnije odnose Srbije i Slovenije

Bergant je izrazio uverenje da će za vreme njegovog mandata odnosi Slovenije i Srbije biti još bolji i raznovrsniji.

Tokom razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Bergant je rekao da očekuje da se nakon stabilizacije situacije izazvane pandemijom koronavirusa održi šesta zajednička sednica dve Vlade, kao i da će biti realizovane uzvratne posete ministra spoljnih poslova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je podvukao dobru saradnju dve države u međunarodnim organizacijama i istakao da će Slovenija nastaviti da snažno podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.

Dačić je izrazio nadu da će, imajući u vidu dobre odnose dve države, u narednom periodu doći do još intenzivnijeg unapređenja saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u ekonomskoj sferi, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar