Ispod radara javnosti prošla je vest da je za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evrooazijska pitanja postavljen Džejms O’Brajen. Čovek koji je svojevremeno bio savetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt i koji je učestvovao u formulisanju Dejtonskog sporazuma. Njegovo postavljenje, prema oceni sagovornika lista “Nova” među kojima ga neki lično poznaju, jeste da ovo znači jedan oštriji pristup Amerike prema Srbije, pre svega po pitanju KiM, ali i korupcije i organizovanog kriminala.

Džejms O’Brajen je došao na mesto Karen Donfred, koja je napustila tu funkciju u martu ove godine. Inače, O’Brajena je za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja predložio američki predsednik Džozef Bajden.

Foto:Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

On će praktično biti nadređen Gabrijelu Eskobaru, izaslaniku SAD za Zapadni Balkan. Ovaj bivši službenik Stejt departmenta i dobitnik brojnih nagrada za službu od 1989. do 2001. godine, bio je viši savetnik bivše sekretarke Medlin Olbrajt, kao prvi zamenik direktora za planiranje politika i predsednički izaslanik za Balkan. O’Brajen je bio i deo američke delegacije tokom pregovora Kosova i Srbije u Rambujeu 1999, a bio je uključen u pronalaženje rešenja za okončanje rata u BiH i pomogao je u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan.

“Predvodio je podršku SAD Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sedištem u Hagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne i zločine protiv čovečnosti”, dodaje se u saopštenju kojim je javnost obaveštena o njegovom postavljenju.

Šta to znači za Srbiju?

Neće se libiti da upre prstom u Vučića

Bivši šef Misije SRJ u UN i učesnik dejtonskih pregovora Nebojša Vujović kaže da lično poznaje O’Brajena i da je njegov dolazak na mesto pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu s jedne strane osveženje, a s druge najava čvršćeg stava SAD prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Nebojša Vujović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“O’Brajen dolazi na mesto Karen Donfrid, koja je bila stub stabilokratije i tolerisanja Aleksandra Vučića, da bi se preko njega sprečilo eskaliranje situacije i nastanak požara na Zapadnom Balkanu. Banjska je pokazala da to nije bio uspešan pristup, a O’Brajen je nosilac jedne posve drugačije politike”, kaže Vujović za “Novu” i dodaje:

“On je svojevremeno bio savetnik Medlin Olbrajt, bio je zadužen za pravnu regulativu Dejtonskog sporazuma. On je podržao jedan znatno humaniji pristup po pitanju predavanja osumnjičenih za ratne zločine sudu u Hagu. Strategijom dobrovoljne predaje optuženih za ratne zločine, njima je data šansa i da se brane sa slobode, da odlaze na slave, venčanja… To je bio jedan znatno humaniji pristup i O’Brajen je to podržao. Njegov dolazak na ovu poziciju jeste osveženje”.

PROČITAJTE JOŠ...

S druge strane, smatra da će noovi pomoćnik državnog sekreatra SAD za Evropu imati mnogo manje razumevanja za događaje poput Banjske, koji bi mogli ugroziti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Sasvim sigurno neće zastupati stav da diktatore treba pustiti, s nadom da neće izazvati neki požar. Ovo je signal da će se SAD više uključiti u dešavanja na KiM, jer je za njih od velike važnosti da se ovo pitanje reši do kraja godine, jer se tad ulaz u američke unuarstranačke izbore i sva pažnja će biti skoncentrisana na to. Amerika će se sasvim izvesno O’Brajenovim dolaskom usredsrediti na ovaj problem i neće se više tolerisati kupovina vremena, što je već dugo strategija Aleksandra Vučića. On se neće libiti da upre prstom u Vučića i kaže da je on deo problema”.

Korupcija i kriminal u fokusu

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakić za novine “Nova” kaže da postoji jedna dimenzija koja se tiče O’Brajena, a koja se ne spominje. Ima veze s korupcijom i kriminalom.

Boško Jakšić Foto: N1

“Prvi put kad je Džozef Bajden imenovao ambasadore u Beogradu, Sarajevu i Prištini, imenovao je upravo O’Brajena za specijalnog izaslanika za pitanja borbe protiv korupcije. Vrlo je indikativno da Vašinton pitanju korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala posveti toliku pažnju. Neposredno nakon toga uvedene su sankcije Miloradu Dodiku i Aleksandru Vulinu, s tim što su američke diplomate u više navrata istakle da su sankcije Vulinu uvedene prevashodno zbog korupcije i veza s kriminalom, a ne veza s Rusijom kako je to u našoj javnosti predstavljeno. Dakle, pitanje korupcije i organizovanog kriminala izbilo je u prvi plan, pa je za očekivati da će O’Brajen insistirati upravo na rešavanju tih problema, a to su zapravo najslabije tačke srpske vlasti”, kaže Jakšić.

Smatra i da nije reč o slučajnom izboru.

“Jasno je da kad sam pomenuo nova imenovanja ambasadora u Beogradu, Sarajevu i Prištini, da je izbor upravo tih ljudi protumačen kao ozbiljniji angažman SAD u ovom regionu. Jer njih trojica zajedno, uz samog O’Brajena, imaju više od veka iskustva s ovim regionom. Nisu slučajno poslati, to je jasan signal Vašingtona da daje viši prioritet Zapadnom Balkanu nego ranije. Imenovanje O Brajena to potvrđuje, zaključuje Jakšić.

BONUS VIDEO: Vučićev intervju kod Kristijan Amanpur na CNN-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare