Vojin Rakić i Aleksandar Fatić
Vojin Rakić i Aleksandar Fatić Foto: N1/Medija Centar Beograd

Profesori Vojin Rakić i Aleksandar Fatić odgovorili su na zahtev koji se pojavio u medijima da se izjasne o tome "zašto štite Jasminu Vasović, Borivoja Papa i Maju Popović". U otvorenom pismu navode da je čak insinuirano da imaju neki dogovor sa njima "kako bi oni navodno izbegli tranzicionu pravdu, za koju se načelno zalažu".

Pismo prenosimo u celosti:

„U medijima je objavljen zahtev koji nam je lično upućen da se izjasnimo o tome „zašto štitimo Jasminu Vasović, Borivoja Papa i Maju Popović“. Čak je insinuirano da „imamo neki dogovor sa njima“ kako bi oni navodno izbegli tranzicionu pravdu, za koju se načelno zalažemo.

Smatramo da je ovaj tekst koji je objavljen a upućen nama nekorektan, jer je naš stav o tranzicionoj pravdi i konkretnoj odgovornosti sudija i ostalih nosilaca vlasti u vezi sa pravosuđem načelan.

Zbog čitalaca, treba da pojasnimo o kojim licima se radi.

Jasmina Vasović je novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda i, po funkciji, predsednica Visokog saveta sudstva, najvišeg tela sudske vlasti. U tekstu se navodi da ona po svom položaju „može da nalaže odluke svim nižim sudijama u sistemu“, što, strogo govoreći, ne stoji. Ona ne može da nalaže odluke nižim sudijama formalno, ali faktički stav suda kojim predsedava, a posebno stav Visokog saveta sudstva i njegovim organa, pa time, očigledno, i stav same Jasmine Vasović, imaju presudan uticaj na sporne situacije u kojima niže sudije eventualno mogu postupati koruptivno ili nezakonito.

U tekstu se takođe navodi da je Jasmina Vasović prijateljica Aleksandra Vučića.

Mi ne smatramo da je to što je neko lični prijatelj Aleksandra Vučića razlog da bude podvrgnut tranzicionoj pravdi, niti se upuštamo u privatne odnose bilo koga, pa samim tim te odnose ni ne ocenjujemo. Dakle, iako ni jednom od nas ne bi palo na pamet da razmenimo ni reč sa osobom kao što je Aleksandar Vučić, mi niti zauzimamo stav, niti komentarišemo činjenicu da je neko drugi možda sposoban i da prijateljuje sa osobom kakva je Aleksandar Vučić. Svako ima pravo da prijateljuje sa kim hoće.Mi takođe smatramo da Vrhovni kasacioni sud treba sačuvati, ako on bude sam hteo da se sačuva, i to bar deo njegovih sudija, jer će, po svemu sudeći, efekti tranzicione pravde zbog korupcije nižih sudova biti takvi da će morati da se angažuju strane sudije da bi i samo jezgro pravosuđa moglo da funkcioniše i da se ponovo gradi pravosudni sistem. I ovaj naš stav naišao je na kritike građanskih udruženja koja zahtevaju obuhvatnu i oštru tranzicionu pravdu.

Borivoj Pap je sudija Višeg suda u Novom Sadu i novoizabrani disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva. U tekstu se navodi da on odlučuje protiv kog sudije će se voditi disciplinski postupak, što opet u tehničkom smislu nije potpuno tačno. Borivoj Pap podnosi Disciplinskoj komisiji VSS predlog za vođenje disciplinskog postupka, a odluku o vođenju postupka donosi Disciplinska komisija. Dakle, formalno, Borivoj Pap ne odlučuje o vođenju disciplinskog postupka, ali faktički on u stvari o tome odlučuje, jer kada podnese obrazložen predlog šanse da Disciplinska komisija ne vodi postupak su, razumljivo, krajnje minimalne.

Maja Popović je ministar pravde. Ona je odgovorna, u formalnom smislu, za obezbeđivanje materijalnih uslova za rad sudova i tužilaštava, ali su njene faktičke mogućnosti da utiče na rad pravosuđa ogromne. To se posebno odnosi na predloge zakona, na „guranje“ izmena ustava od strane nelegitimne faktički jednopartijske skupštine, na „proguravanje“ izmena Krivičnog zakonika kojima se uvodi delikt mišljenja, itd.

Dakle, zašto mi „štitimo“ Jasminu Vasović, Borivoja Papa i Maju Popović? Zašto pokret „Novi 6. oktobar“ i tranzicioni tužilac u senci ne formiraju predmete protiv njih za „dan posle“?

Postoji nekoliko razloga.

Prvi razlog je taj da, kao što smi više puta naveli, Jasmina Vasović i Borivoj Pap još uvek nisu, po našem mišljenju, učinili ništa čime bi otvoreno kompromitovali integritet svojih funkcija i sebe kao sudija, bar u periodu u kome su „na oku“ javnosti, odnosno od kada su izabrani na svoje sadašnje funkcije.

Mi imamo određene sumnje u pogledu postupanja disciplinskih organa VSS, jer smo i sami podneli disciplinske prijave protiv nekoliko krajnje problematičnih sudija koji moraju biti razrešeni sa sudijske funkcije, a imamo i informacije od drugih sudija koje dovode u sumnju rad disciplinskih organa. Međutim, nemamo jasne indicije još uvek, u formi odluka.

Takođe, nemamo jasne dokaze da Vrhovni kasacioni sud, kojim predsedava Jasmina Vasović, i VSS, direktno i otvoreno sarađuju sa kriminalcima u drugim sudovima i da, recimo, potvrđuju kriminalne i očigledno nezakonite i nepravilne presude, a to su informacije koje vrlo jasno imamo u vezi sa predsednikom jednog drugog drugostepenog suda u ovom gradu.

Ukoliko se ispostavi da Jasmina Vasović ili VKS učestvuju u ovom kriminalu, mi ni trenutka nećemo oklevati da predložimo tranzicionom tužiocu da protiv njih odmah formira predmet sa optužnicom za „dan posle“ i da za njih traži najtežu kaznu, zbog njihove hijerarhijske odgovornosti koja je ogromna, a o kojoj s pravom pišu „Žrtve centara za socijalni rad“ u svom tekstu upućenom nama.

Isto se odnosi na Borivoja Papa, ukoliko se pokaže da slučajno zataškava odgovornost režimskih sudija, ili da ih disciplinski goni za manje prekršaje, umesto za teške disciplinske prekršaje za koje je predviđeno razrešenje sa sudijske funkcije, a koji nastaju, u načelu, zbog urušavanja poverenja javnosti u sudove i sudije, kako to jasno kaže Zakon o sudijama.

Kada je reč o Maji Popović, ona je vrlo, vrlo blizu tome da se mi složimo sa stavom „Žrtava centara za socijalni rad“. Međutim, naš stav je da u Srbiji mora postojati pravna sigurnost koja podrazumeva izvesnu predvidivost: dakle, dok god neko nije otvoreno, svojim odlukama, sebe stavio u redove onih kojima se mora suditi posle pada Vučića, mi ćemo biti konzervativni i nećemo o tome zauzimati stav.

Na svom ličnom primeru, mi smo pokazali spremnost za prihvatanje žrtve zbog principijelnog traženja da svi kriminalci u pravosuđu odgovaraju, i to najteže, najdrastičnije. Stoga smatramo da to što nas „Žrtve centara za socijalni rad“ prozivaju u javnosti zbog ovo troje funkcionera pravosuđa i izvršne vlasti nije ni korektno, ni ispravno.

A to će se videti po našem stavu o ova tri lica odmah nakon što se svrstaju, svojim odlukama i postupcima, među one koji su već kandidati za tranzicionu pravdu.

Taj stav mi možemo zauzeti i o njemu obavestiti javnost svakog dana. I mi to činimo, ali odgovorno, i nakon promišljanja.

Zbog svega navedenog, „Žrtve centara za socijalni rad“ ne treba da brinu o našoj odlučnosti, kao što ne treba da brinu ni drugi građani koji, ogromnom većinom, podržavaju tranzicionu pravdu“.

Bonus video: Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar