Vladimir Putin. Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Sergei Bobylev/TASS Host Photo A/EPA-EFE, Shutterstock

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Redingu Marko Milanović rekao je u intervjuu za "Novu" da će šef srpske države Aleksandar Vučić odluku o održavanju ili zabrani šetnje za Evroprajd doneti na osnovu toga šta najbolje pogoduje njegovoj vlasti.

Kako mislite da će na kraju biti rešeno pitanje uvođenja sankcija Rusiji?

Ne znam. Jednako kao i pitanje zabrane Evroprajda radi se o hiru jednog čoveka. Setićete se kako je pre par meseci Vučić činio jasan otklon prema Rusiji, i kako su mnogi rekli kako je neminovno da će on Rusiji uvesti sankcije i prikloniti se Zapadu. Ja sam rekao i tada, a mislim to i danas, da je takvo predviđanje preuranjeno i da Vučić voli da svoje opcije drži otvorenim. A pretpostavljam i da ima opravdanih razloga da se Putina plaši.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Kao razlog zbog čega se otkazuje Evroprajd, pominje se i situacija na Kosovu. Može li to zvučati kao opravdanje?

Pročitajte još...

To je prosto smešno. Zabrana Evroprajda nema nikakve veze sa situacijom na Kosovu – na stranu to što su tenzije na i oko Kosova u mnogome veštački stvorene. Ideja da policija i druge bezbednosne strukture Srbije ne mogu obezbediti jedan miran skup od huliganskog nasilja, jer eto moraju da misle i o Kosovu, jednostavno je besmislena. Primetite i da oni koju u srpskoj javnosti odobravaju zabranu prajda to ne čine pozivanjem na neku vanrednu situaciju oko Kosova, već smatraju da jedna manjinska zajednica nema pravo da protivno volji većini demonstrira ulicama. Drugim rečima, oni bi Prajd zabranili i da je Kosovo posve mirno. Ali suština demokratije nije samo u vladavini većine, već i u poštovanju prava manjine, i naša društvena tragedija je u odbijanju da se ta jednostavna lekcija nauči.

Ceo intervju sa Markom Milanovićem pročitajte u novom broju dnevnog lista „Nova“.