Otac Sava Janjić Foto: Zoran Lončarević

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

Prema tom savetu, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove „uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani“, zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost.

„Prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbim“, navedeno je u saopštenju.

Očigledno nezadovoljni upozorenjima koje iguman Sava često upućuje zbog ugroženosti SPC na Kosovu i Metohiji, iz Seveta za ljudska prava insistiraju da se sprovede „istraga o manastiru Dečani i mogućoj umešanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava“.

„Posle 21 godine od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Sava Janjić sada se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani. U međuvremenu ne sprovodi međunarodne sporazume, poput odluka Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i (tzv.) državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno“, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da  manastir Dečani ne samo da „nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status“.

„Pravo na ispovedanje religije na (tzv.) Kosovu regulisano je Zakonom o verskim slobodama i pravima i, s tim u vezi, (tzv.) Kosovo je ispred mnogih zemalja u regionu. Poslednjih godina međuetnički incidenti naglo su opali, pa su neistinite tvrdnje Save Janjića i Srbije da su Srbi na (tzv.) Kosovu ugroženi, da se pljačkaju pravoslavne crkve. Iguman Sava Janjić, umesto da se bavi verskim i duhovnim pitanjima, širi lažne vesti i dirigent je srpske propagande na (tzv.) Kosovu“,  kaže se u saopštenju.

Savet navodi da Sava Janjić „pretvara manastir Dečani u ambasadu Srbije i u propagandni centar“.

„Sava Janjić ima grižu savesti iz prošlosti, stoga je 100 odsto u službi srpske politike, šteti međunacionalnim odnosima i Srbima, koji su integrisani ili žele da budu integrisani, u sve sfere života na (tzv.) Kosovu“, kaže se u saopštenju koje prenosi Reporteri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)