Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS

Iguman Sava Janjić oprostio se danas od umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića, rečima da je njegova ljubav prema Kosovu i Metohiji bila neizmerna i da je u najteža vremena bio sa svojiim narodom na Kosovu.

„Ljubav blaženopočivšeg Vladike Atanasija za Kosovo i Metohiju bila je neizmerna. Živeo je sa Kosovom kao živim otelotvorenjem Evanđeljskog zaveta našeg naroda. I ostaće zauvek zapamćen kao svedok stradanja našeg naroda od Kosova do Jadovna, kao čovek koji je u najteža vremena bio sa stradalim narodom Kosova i Metohije, koji je obišao svaku crkvu i zalio svaku ruševinu vinom i molitvom“, napisao je Janjić.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je istakao da je u vreme rušenja pravoslavnih manastira i stradanja srpskog naroda na Kosovu Episkop Atanasije bio taj, koji je obišao svaku srušenu crkvu i molio se za nastradale ljude.

„Vladika Atanasije se živo upisao u svaki kamen Kosova i Metohije, njegova molitva se čula u svakom stratištu, tešio je neutešne i širio radost Vaskrsenja Hristovog, učeći da onaj koji veruje u Hrista umreti ne može. To je život večni koji nadilazi svaku logiku ovog sveta. Tom krsto-vaskrsnom radošću sveti Vladika nas je vodio ka pravilnom shvatanju Evanđelja. Tako je i sam živeo i iako više nije duhom koji je predao ljubljenom Hristu sa nama, ostaće u srcima vih koji su imali blagoslov da ga poznaju i čuju“, istakao je Janjić.

Napisao je da će ga Kosovo uvek pamtiti kao velikog dobrotvora i poželeo mir njegovoj duši.

„Večni mu spomen u ime svih njegovih Kosovaca i Metohijaca. Neka se raduje zajedno sa Sv. Kraljem Stefanom, Sv. Joanikijem Devičkim i Petrom Koriškim, Svetim novomučenicima Haritonom i Stefanom i svima onima koji su prosijali na ovim blagoslovenim prostorima“, zaključio je Janjić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare