Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

U Prištini potpisan zahtev za članstvo tzv. Kosova u Evropskoj uniji, javlja prištinski medij Koha ditore.

Prema ranijim najavama medija, ceremonija potpisivanja tog dokumenta počela je u 11 časova, a svoj potpis na taj dokument stavili su predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca.

Kako prenosi B92, Osmani jer tim povodo istakla da je zahtev za članstvo u EU „istorijski dan“.

U svom govoru nakon ceremonije potpisivanja, rekla je i da Kosovo, kao zemlja mira i poštovanja ljudskih prava, zaslužuje da bude deo EU.

„Danas je istorijski dan. To je istorijski trenutak. 14. decembar ima dvostruki značaj u savremenoj istoriji Kosova. Pored prijave za članstvo, danas je i godišnjica osnivanja vojske. Ova dva čina idu u pravcu naše evroatlantske vizije. U ime Kosova, činimo odlučujući korak ka ostvarenju sna. Da našu zemlju približimo na korak ka EU. Za Kosovo nema druge alternative. Uoči 15. godišnjice nezavisnosti, ovaj čin je posvećen svim građanima, onima koji su se borili za slobodu. Kosovo diše evropski. Najmlađa država u Evropi, zemlja političkog pluralizma, verskih prava, nesalomivi doprinositelj mira i bezbednosti zaslužuje da bude deo EU. Naš put napred je jasan. Odlučni smo da uspemo. Učinićemo svoj deo da EU olakša put. Činimo istorijski korak da EU što pre krene ka istorijskoj odluci“, rekla je Osmani.

Konjufca je takođe istakao da je današnji dan veoma važan. Prema njegovim rečima, EU je potpuna tek kada svi evropski narodi budu deo nje.

„Ovo je prvi zvanični korak na putu članstva Kosova u EU. Ovo putovanje ide preko Evropske komisije… ali ova odluka pripada vladama zemalja članica koje pozivamo da jednoglasno glasaju“, rekao je Konjufca.

Premijer Aljbin Kurti najavio je da će aplikacija biti predata češkom predsedavajućem EU u Pragu.

„Napredak će zavisiti od naše posvećenosti dubokim i progresivnim reformama. Koliko ćemo brzo ići zavisiće od nas. Krećemo napred sopstvenom zaslugom, sopstvenom sposobnošću da ispunimo kriterijume. Prepreke i izazove prevazilazimo demokratskim razvojem i društvenim napretkom“, rekao je Kurti.

BONUS VIDEO Đinđićeva izjava iz 2003. razobličava Vučićevu propagandu oko Kosova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar