Organizatori i učesnici "Marša za pravdu", organizovanog u znak podrške optuženim komandantima OVK u Specijalnom sudu u Hagu, poručili su danas u Prištini da je Oslobodička vojska Kosova (OVK) "zajednički imenitelj" i "najuzvišenija vrednost koju su kao narod stvorili".

„Mi, kao nacija, jednoglasno, zajedno marširamo protiv promene istorije. Marširamo za pravdu. Hašim Tači, Kadri Veseli, Jakup Krasnići i Redžep Selimi sutra počinju sledeću bitku. Borbu za istinu i pravdu. Kao i uvek, vratiće se pobedonosni i ponosni“, rekao je jedan od organizatora marša Ismailj Tašoli.

Govornici su saglasni da je današnji marš, kako navode, protiv promene istorije. Tvrde da su „optuženi za ‘udruženi zločinački poduhvat’ – oslobodioci Kosova, koji su se borili za slobodu koju građani Kosova danas uživaju“.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je rekao da „ponosno i punog srca marširaju za one koji su nekada marširali za slobodu“.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

„Marširamo da tražimo pravdu, za one koji će od sutra biti suočeni sa sudskim procesom, u kojem se ne nalaze zbog svojih ličnih imena, već zbog slavne epohe koju predstavljaju. Marširamo za Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnića, Redžepa Selima i njihove saborce koji su danas daleko od nas, vodeći poslednju bitku, za dostojanstvo i istinu naše borbe za slobodu“, rekao je Krasnići.

Izrazio je uverenje u pravdu, navodeći da ne sumnja da će se optuženi „vratiti kao pobednici“.

„Danas smo solidarni sa njima, jer su oni odraz istorijskog, nacionalnog, demokratskog i civilizacijskog puta, ali koji još nije završen“, rekao je Krasnići.

Ocenio je da borba naroda Kosova za oslobođenje nije bila samo sukob vojski već borba između, kako je naveo, slobode i tiranije, pravde i nepravde, i između nade i očaja.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

„I mi smo bili na strani slobode, pravde i nade. Stoga, da! Zahtevamo pravdu, jer za bezbroj zločina nad našim građanima hiljade srpskih zločinaca nikada nije privedeno pravdi. Ali, pre svega, tražimo pravdu, jer je pravda vrlina koja će zapečati istinu i istoriju našeg naroda, koju niko, nikada i ničim, neće moći da promeni i iskrivi“, rekao je Krasnići.

Učesnici marša su uzvikivali parole o OVK, nosili transparente sa sloganima „Sloboda ima ime“ sa slikama Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, transparente sa natpisom „Istorija se ne može menjati“ i druge poruke podrške optuženima pred Specijalnim sudom Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Marš je protekao mirno.

***
BONUS VIDEO – Pet zemalja EU i dalje ne priznaje Kosovo. Interesi i pritisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar