Foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa

Princ Filip i Princezna Danica obišli su lokalitet kod Kraljeve česme u Lisičijem potoku gde je odmah nakon oslobođenja Beograda 1944. godine streljano više hiljada Beograđana.

Princ Filip i Princezna Danica obišli su lokalitet kod Kraljeve česme u Lisičijem potoku gde  je odmah nakon oslobođenja Beograda 1944. godine streljano više hiljada Beograđana.

„Duboko smo dirnuti sudbinama i nepravdom učinjenom našim sugrađanima na mestu jednog od najvećih stradanja u Beogradu u modernoj istoriji, mestu na kome su politički i ideološki sukobi doživeli svoj vrhunac a zakoni i moralne vrednosti sahranjeni zajedno sa žrtvama revolucionarnog terora“ rekao je princ Filip.

On je kazao da je sa suprugom Danicom ponovo došao u Lisičiji potok kod Kraljeve česme da odaju počast, zapale sveće i pomole se da duše nevinih žrtava nađu spokoj.

„Negovanjem sećanja i pokajanjem, zalečićemo najteže rane koje još stoje otvorene nad našim društvom. Od polovine oktobra 1944., ono što je trebalo da bude oslobođenje, hiljadama beograđana postalo je poslednje vreme a milionima jasna poruka tadašnjih novih komunističkih vlasti. Ovo mesto, jedno od 211 otkrivenih širom Srbije, mora da postane mesto sećanja i opomene, kao zalog bolje budućnosti“ istakao je princ Filip uputivši apel gradskim vlastima.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovom prilikom apelujemo na grad Beograd da pomogne i učini svoj maksimum da se napravi dostojanstven spomen park i obnovi Kraljeva česma. Večan spomen žrtvama komunizma, fašizma i nacizma!“ zaključio je princ Filip.

BONUS VIDEO: Veče Sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar