Medju nama Među nama
Ognjen Pribićević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bivši ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević ocenio je da izaslanici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona ne dolaze u Prištinu i Beograd zbog Kosova, već zbog rata u Ukrajini.

Posrednik EU Miroslav Lajčak i izaslanici Bona i Pariza, Jens Pletner i Emanuel Bone, danas su u poseti Prištini i Beogradu, a nekadašnji ambasador Ognjen Pribićević je u emisiji N1 Studio Live ocenio da već imamo previše izaslanika za Balkan, i da ih trenutno nemaju „možda Lihtenštajn i San Marino“.

„To nije vezano za Kosovo, vezano je za rat u Ukrajini što je nešto što će jako dugo da traje, nažalost (…) I jedni i drugi na našu žalost vide ovo područje kao teren sukobljavanja, zato što smi mi u takvoj situaciji, problem je što je ovaj teren oduvek bio takav – na granici različitih civilazacija, religija, kultura. Postoji problem Kosova i Metohije koji Evropa nije na vreme rešila, a morala je da ga reši pre 15 godina uz naš pristanak (…) Usled njihovog nečinjenja Rusija je ušla duboko na ovo područje“, podsetio je Pribićević.

Pročitajte još...

Upozorio je da Kosovo „vrlo kalko može da se zapali“, te da je u tom smislu dobro što predstavnici Nemačke i Francuske dolaze. Istakao je i da oni ne dolaze da bi bili rivali Americi, već je reč o zajedničkom angažovanju kako bi se spustile tenzije u regionu i kako se ne bi krenulo u zaoštrenije konflikte nego sad.

Pribićević je mišljenja i da pomak u dijalogu pre svega zavisi od pritiska na prištinsku stranu, jer je, kako je rekao, ona ta koja ne želi da razgovara o stvarima koje su već ranije dogovorene.

Ukazao je i da se Nemačka i Francuska zalažu za međusobno priznanje Srbije i Kosova što je za Beograd, kako je rekao, neprihvatljivo rešenje, i to nezavisno od toga ko je na vlasti, jer u javnom mnjenju ne postoji spremnost da se tako nešto prihvati.

„Nisam optimista da se to može brzo rešiti. To (dolazak izaslanika Nemačke i Francuske) je dobra inicijativa, ali i dalje nema suštine – kako to da se reši“, rekao je Pribićević.

Podsetio je da u svetu postoje desetine primera kako bi status Kosova mogao da se reši, ali da nijedan od njih ne bi mogao da se primeni direktno, već ogroman broj ljudi mora da radi u sadejstvu Beograda i Prištine kako bi se došlo do finalnog dogovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar