Ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović upravo je data saglasnost za obavljanje druge javne funkcije, kako bi mogla da bude imenovana za jedinog člana Skupštine Elektroprivrede Srbije. Ovim su joj data velika ovlašćenja. Iako za sad Đedović nije u sukobu interesa, postoji velika verovatnoća da se to uskoro promeni, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Na upravo završenoj sednici skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, pod tačkom tri dnevnog reda, našao se zahtev ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović da joj se da saglasnost da obavlja još jednu javnu funkciju, što je inače zakonom zabranjeno, osim u izuzetnim slučajevima.

Razlog je to što je odlukom Vlade Srbije 25. aprila Đedović, nakon transformacije javnog preduzeća u AD, postavljena i za jedinog člana Skupštine akcionara EPS.

Njen zahtev je odobren, a protiv su bila samo četiri člana pomenutog odbora: Dragana Rakić iz Demokratske stranke, Radmila Vasić uz Dveri, Vojislav Mihailović iz POKS i Slaviša Ristić iz Ujedinjenih.

Nakon ove odluke, ministarki je potrebna i saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, koju će verovatno i dobiti.

Da li je Đedović u sukobu interesa

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ovim povodom za novine “Nova” kaže da je Zakon o sprečavanju korupcije postavio kao pravilo da javni funkcioneri mogu obavljati samo jednu javnu funkciju, a da su sve ostalo izuzeci i moraju biti odobreni.

Nemanja Nenadić Foto: Newsmax Adria

“Razlog za limitiranje je pre svega mogućnost da dođe do sukoba interesa. Na primer, ne možete istovremeno biti poslanik i ministar, jer zakonodavna vlast kontroliše izvršnu, pa ne možete kontrolisati samog sebe. Drugi razlog za ograničavanje je to što se postavlja pitanje da li jedan čovek može istovremeno da se posveti obavljanju dva posla. U ovom trenutku ministarka energetike ne bi bila ni u kakvom sukobu interesa kao članica Skupštine EPS, jer ministarstvo kojim rukovodi formalno nije nadređeno EPS-u”, kaže Nenadić.

Međutim, sukoba interesa bi moglo biti u bliskoj budućnosti.

“Jer je u pripremi novi zakon koji se odnosi na upravljanje preduzećima u državnom vlasništvu. Nacrt ovog zakona je objavljen prošle godine i on je veoma sporan, jer ukida neke antikorupcijske mehanizme u javnim preduzećima. Tim nacrtom predviđeno je da nadzor nad radom svih preduzeća u državnom vlasništvu vrši Ministarstvo privrede, a kad je reč o preduzećima iz energetskog sektora onda bi to bilo resorno ministarstvo. Ako ovaj zakon bude usvojen, onda bi Đedović bila u sukobu interesa, jer bi nadzirala preduzeće u kojem ona sama donosi neke od ključnih odluka”, navodi Nenadić.

Previše moći za jednu osobu

Inače, Đedović će biti jedina članica Skupštine EPS, a imaće prilično velika ovlašćenja. Ona će birati članove Nadzornog odbora, koji će dalje birati direktora EPS. Na listi njenih ovlašćenja u Statutu EPS se navodi i sledeće:

“Odluke o povećanju ili smanjenju osnovnog kapitala i o svakoj emisiji hartija od vrednosti. Statusne promene i promene pravne forme. Osnivanje i gašenje ogranaka Društva, kao i ulaganje kapitala. Sticanje i raspolaganje imovinom velike vrednosti. Raspodela dobiti i pokriće gubitaka. Usvajanje finansijskih i izveštaja revizora. Naknade članovima Nadzornog odbora, uključujući i naknadu u akcijama i drugim hartijama od vrednosti Društva. Izbor revizora i naknade za njegov rad. Procena vrednosti kapitala Društva. Utvrđivanje cena u skladu sa zakonom”.

Nenadić kaže da je previše moći dato jednoj osobi.

Foto: MRE/Emilija Jovanović

“I ukoliko ta jedna osoba pogreši ili previdi, nema koga da na to ukaže. Bilo bi svakako smislenije da je prihvaćen predlog nekih stručnih tela u EPS da Skupštinu čini više ljudi. Prosto, više očiju bolje vidi”, zaključuje Nenadić.

O ukidanju konkursa za direktora EPS

Svakako najveća promena u Statutu EPS jeste to što direktora sada bira Nadzorni odbor, a Nadzorni odbor bira Skupština, odosno Đedović.

“Pošto se Zakon o javnim preduzećima više ne odnosi na EPS, nema obaveznih konkursa za izbor direktora. Posebno je iritantan komentar ministarke na ovu primedbu: „da Nadzorni odbor može da sprovede konkurs“, iako to ne piše u Statutu. Naime, Statut je usvojen upravo na predlog Ministarstva. Da je postojala želja da se obezbedi izbor direktora u konkurentnom postupku, to je moglo da se propiše u Statutu. Činjenica da takva odredba nije predložena, a do sada je postojala kao zakonska obaveza, zato se opravdano tumači kao namera da se od konkursa odustane. Ni to, na žalost, nije ništa novo kada je reč o politici Vlade Srbije u odnosu na preduzeća u državnom vlasništvu, jer direktori nisu postavljeni nakon konkursa ni u velikoj većini preduzeća gde takva obaveza i dalje postoji”, kaže ovim povodom Nenadić.

Opasna i neodgovorna odluka

Dragana Rakić iz DS koja je glasala protiv davanja saglasnosti Đedović za duplu funkciju.

Dragana Rakić: Zašto uvozimo ugalj iz Indonezije
Dragana Rakić: Zašto uvozimo ugalj iz Indonezije

„Demokratska stranka nije dala pozitivno mišljenje na Administrativnom odboru kojim se dozvoljava da ministarka Dubravka Đedović obavlja još jednu javnu funkciju – da bude jedini član Skupštine Akcionarskog društva EPS-a. Smatramo da je EPS naše najvažnije javno preduzeće i najveći poslodavac koji zapošljava 30.000 ljudi, te da je nacionalni interes da ovo preduzeće bude snažno i nezavisno od uticaja politike i da se zato takav resurs ne sme stavljati u ruke jedne osobe. Opasno je i neodgovorno dati toliko široka ovlašćenja samo jednoj osobi, ministarki Đedović. Na Administrativnom odboru sam zatražila objašnjenje kako je moguće da skupština akcionarskog društva EPS-a ima samo jednog člana, kad u Srbiji već imamo nekoliko akcionarskih društava koja su u 100 odsto vlasništvu Srbije isto kao i EPS, a njihove skupštine imaju više članova“.

BONUS VIDEO: Đedović – U havariji u Kolubari nema povređenih, nije ugroženo snabdevanje strujom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare