Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izjava premijerke Ane Brnabić da se o sastavu nove vlade pita isključivo predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je to njegova ustavna nadležnost, izazvala je komentare na društvenim mrežama koji su se uglavnom odnosili na njeno nepoznavanje Ustava Srbije, iako se nalazi na visokoj funkciji predsednika Vlade.

Da li ću u sastavu nove vlade zadržati isto mesto, to je pitanje za predsednika Srbije, on o tome odlučuje, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li će zadržati premijersko mesto.

„To nije pitanje za mene, o tome ne odlučujem ja, odlučuje predsednik Srbije, to je njegova ustavna nadležnost“, rekla je ona.

Time je Brnabićka pokazala ne samo da ne poznaje nadležnosti predsednika, koji inače samo Narodnoj skupštini predlaže kandidata za predsednika vlade, nego ni Ustav Srbije. Pored toga, iz izjava funkcionera SNS, pa i samog Aleksandra Vučića, koje se često ovih dana mogu čuti o sastavu nove vlade, stvorio se utisak da on bira članove vlade, pa čak i ministre što je netačno.

Gospođo Brnabić, ako niste čitali Ustav Republike Srbije, izdvojio sam Vam najvažnije članove u vezi sa izborom nove Vlade RS, a član 127. je u vezi sa Vašom izjavom, napisao je jedan tviteraš i dodao:

„Predsednik predlaže kandidata Narodnoj skupštini i ne pita se o sastavu Vlade, osim ako kandidat nije retardiran‼️“, dodao je on.

On je zatim naveo i nekoliko članova Ustava Srbije, među kojima su član 124. o odgovornosti Vlade, 126. koji govori o nespojivosti funkcija i posebno član 127. o izboru Vlade koji kaže da predsednik Republike predlaže kandidata za predsednika vlade Narodnoj skupštini pošto sasluša mišljenje predsatvnika izabranih izbornih lista, a zatim kandidat za predsednika vlade predlažen njen sastav.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare