Ana Brnabic i Evropska unija
Ana Brnabić Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Pohvala svemu što je Srbija uradila i zaprepašćenost Evropske unije brzinom kojom je Srbija sve uradila toliko da nije stigla da taj napredak registruje - to bi ukratko bilo ono što je premijerka Ana Brnabić ovih dana poručila građanima Srbije nakon Međuvladine konferencije sa EU na kojoj se govorilo o napretku Srbije na putu ka EU. Istina je, međutim, malo drugačija. Kako kažu sagovornici portala Nova.rs na ovoj konferenciji je samo konstatovano ono što je Srbija odavno uradila, a da nam kao omča oko vrata i dalje vise vladavina prava i stanje demokratije, te da dok to ne budemo popravili, neće biti ni otvaranja novih poglavlja.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Međuvladina konferencija sa Evropskom unijom, koja je održana ove sedmice, „pravljena kao pozitivan signal Srbiji, gde je kostatovano sve ono što smo uradili, pre svega u oblasti vladavine prava, tako, da kako god okrenete, mi smo dobili nešto što je važno“.

„Velika je stvar da je konstatovano da je po novoj metodologiji otvoren taj klaster 1 koji je najvažniji klaster, to su te osnovne vrednosti. Mi smo već ranije otvorili sva poglavalja u okviru tog klastera“, rekla je jutros Brnabić na TV Hepi.

Brnabić je rekla da je očekivala da se otvori najmanje još jedan klaster, dodajući da je Srbija bila u potpunosti spremna za otvaranje  još dva klastera – klastera 3, konkurencija i inkluzivan rast, kao i klastera 4, energetika i zelena tranzicija.

„Tu je pohvaljeno sve ono što je Srbija uradila. Mislim da ono što smo uradili poslednjih nekoliko meseci EU još nije videla, nije svedočila da neko tako brzo uradi toliko stvari i na način da oni kažu – sve ste završili“, rekla je Brnabić, ali je navela i da kod pristupanja Unije „uvek postoje i neke političke igre“.

Bez vladavine prava nema napretka

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak za Nova.rs, međutim, kaže da je na Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom praktično konstatovano da je “juče bila sreda”, jer je reč o klasteru u okviru kojeg su sva poglavlja već bila otvorena.

Vladimir Medjak
Vladimir Međak Foto:FoNet/Milica Vučković

“Što se klastera 1 tiče na sastanku je konstatovano da su ta poglavlja već ranije otvorena. Poglavlja 23 i 24 krajem 2015. i sredinom 2016. godine, poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke u decembru 2016, zatim poglavlje 18 (statistike) u decembru 2018. i poglavlje 32 (finansijski nadzor) u decembru 2015. Ta poglavlja grupisana su u klaster 1. Ova činjenica je konstatovana na sastanku kao notorna činjenica isto kao da je konstatovano da je juče bila sreda. To mora da se notira zvanično za zapisnik sa konferencije i nije novitet u pregovorima”, kaže Međak.

Kad je reč o klasterima tri i četiri, Srbija je krajem maja i početkom juna usvojila pregovaračke pozicije.

“Za poglavlje 10 poziv smo dobili juna 2017. godine, a usvojili juna 2021, dakle četiri godine kasnije. U poglavlju 16 koje se odnosi na poreze rešili smo pitanje akciza na alkohol koje potiče još iz 2009 i Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, za poglavlje 15 energetika dva merila za otvaranje smo dobili septembra 2015, a za poglavlje 19 trebalo nam je pet godina da napravimo akcioni plan i pripremimo pregovaračku poziciju. Dakle ovde je reč o ispunjavanju stvari koje je trebalo da uradimo mnogo godina ranije, a na to nas je sada primorala nova metodologija. Tako da ne možemo pričati o velikoj brzini, već o popunjavanju kašnjenja”, kaže Međak i dodaje:

“Dok se ne ostvari napredak po pitanju vladavine prava, nije nam zavidna perspektiva za otvaranje novih poglavlja, pogotovu kad se uzme u obzir da je izveštaj Evropske komisije o vladavini prava mahom negativan u većem delu, a ocenu spremnosti daju države članice koje će se voditi upravo ovim izveštajem. Ključ će biti godišnji izveštaj EK koji ćemo dobiti u oktobru, tako da je tek u decembru 2021. po mom mišljenju uopšte moguće govoriti o otvaranju novih klastera. Države članice će se takođe voditi i izveštajima i trećih strana Fridom hausa, Reportera bez granica, GRECO… Dakle, ključ su poglavlja 23 i 24, i u (ali u ovom trenutku ne primarno) 35. Tek kada tu bude napretka možemo govoriti o svetlijoj perspektivi. Ovo za sada ne ostavlja veliku nadu”, zaključuje Međak.

Premijerkine izjave PR Vlade 

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija kaže da je uprkos onome što premijerka govori, činjenica da Srbija od 10. decembra 2019. godine nije otvorila nijedno poglavlje.

Nemanja Todorović Štiplija. Foto: Medija centar Beograd

“Razlog tome je izveštaj EK o vladavini prava i stanju demokratije u Srbiji. To je jedino što Srbiju blokira na putu ka EU. Već tri puta upravo zbog toga ne otvaramo nijedno poglavlje. A ako nema napretka u poglavljima 23 i 24 nema ni otvaranja novih poglavlja. Važno je napomenuti da dijalog sa Prištinom u ovom trenutku uopšte nije tema pregovaračkog postupka, jer su razlozi za zastoj pregovora u Prištini, a ne u Beogradu”, kaže Štiplija.

Sve u svemu, navodi on, izjave premijerke su samo PR naše Vlade.

“Crna Gora je takođe imala Međunarodnu konferenciju sa Evropskom unijom i otvorila je sva pregovaračka poglavlja, od kojih je tri privremeno zatvorila. Šta je trebalo da kaže Zdravko Krivokapić nakon toga? Od kako je Srbija prihvatila novu pregovaračku metodologiju taj klaster 1 se smatra otvorenim, dakle ništa novo. Znači dok nema napretka u vladavini prava i stanju demokratije ne možemo očekivati otvaranje novih poglavlja. Vlada Srbije jeste po tom pitanju dosta uradila unazad nekoliko meseci, ali države članice
koje to pomno prate očigledno traže da to što je usvojeno u Skupštini Srbije bude i primenjeno u praksi”, zaključuje Štiplija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare