Božo Prelević / Foto: N1

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević ocenio je u emisiji "Iza vesti" TV N1 da predsednik Aleksandar Vučić istovremeno pokušava da se predstavi kao neko ko brani mural Ratka Mladića i neko ko brani napadače na taj mural, dok u međuvremenu ispod radara ostaju afera Jovanjica, slučaj Belivuk i donošenje novog Zakona o referendumu "na mala vrata".

Prelević je mišljenja da je stavljanjem policijskog obezbeđenja ispred murala Ratka Mladića u Beogradu, „bačena udica ljudima koji ne mogu to da izdrže“.

Kaže da je članica Skupštine slobodne Srbije Aida Ćorović sa punim pravom reagovala kada je mural gađala jajima, ali ukazuje i da su u međuvremenu priče poput Jovanjice, Belivuka ili donošenja Zakona o referendumu „na mala vrata“, ostale ispod radara.

„Šta je Vučić? Vučić je neko ko brani mural i neko ko brani napadače na mural. Pred međunarodnom zajednicom će reći: ‘Ja nemam s tim nikakve veze’, a pred Istokom i desničarima koje proizvodi, finansira i dovodi ih tamo, i sve to organizuje da bi se predstavio da je i sa jedne i sa druge strane, a glavni beneficijer je to što ljudi ne pričaju o podvalama koje prolaze ispod radara“, ističe Prelević.

Podseća i da je Srbija zemlja koja je prihvatila Međunarodni krivični sud, koja je ratifikovala Konvenciju o genocidu iz 1948, a 2010. i sama donela deklaraciju u kojoj se jasno distancira od zločina u Srebrenici, i pritom poziva na presude međunarodnih sudova.

„A zatim suprotno tome, dozvoljavate murale, stavljate policiju da čuva te murale, i hapsite ljude koji negoduju zbog murala. To su šizofrene poruke koje upućujete mladim ljudima, vi njima uvrćete um, vi predstavljate istoriju Srbije na pogrešan način da biste proizvodili desničare“, upozorava Prelević.

Vučićev režim je, prema njegovoj oceni, od 2012. napravio spiralu u kojoj, dajući mladim ljudima lažne i netačne informacije, stvara nove desničare.

„Celo biračko telo su pomerili udesno, oni koji to ne prihvataju idu u inostranstvo, a političke stranke počinju da se udesno pozicioniraju. To sve vodi Srbiju jako daleko od EU, demokratskih principa i vidite gde smo došli“, konstatuje Prelević.

Dodaje i da ne razume kako građani Srbije ne vide da mi u Sandžaku nemamo nikog bližeg „nego što su naša braća muslimani“. Bošnjaci iz Sandžaka su, prema njegovim rečima, izloženi bezočnom vređanju, iako su naši građani koji plaćaju porez i čine vojsku, policiju…

„Bio sam sudija na Kosovu devedestih, isto su radili sa Albancima, a onda su te Srbe tamo ostavili“, upozorava on.

Ako nas opozicija odbije, Skupština slobodne Srbije imaće svoju listu

Prelević se osvrnuo i na predlog Skupštine slobodne Srbije o zajedničkom nastupu opozicije na izborima, prema kom lideri stranaka ne bi bili na listama, dok bi nosioci lista bili nestranačke ličnosti.

Ističe da prema svim istraživanjima javnog mnjenja, građani imaju animozitet prema liderima opozicionih stanaka, i to, kako kaže, ne zato što su loši ljudi, već zato što su već deset godina satanizovani od strane Vučićevog režima.

Istraživanja, kako dodaje, pokazuju i da SSP ima nešto veći rejting od ostalih stranaka, kao i da Marinika Tepić ima veću podršku nego Dragan Đilas.

„Ako vam je cilj da pobedite, dajte najbolje koji nisu ukaljani“, poručuje Prelević i podseća da se Zoran Đinđić iz istih razloga 2000. sklonio i za predsedničkog kandidata podržao Vojislava Koštunicu.

Ukoliko opozicija odbije predlog Skupštine slobodne Srbije, Prelević kaže da će to udruženje napraviti svoju listu i učestvovati na izborima.

Podvlači, međutim, da im nije cilj da osvoje tri odsto glasova i pređu cenzus, već da „oslobode Beograd od SNS-a“, kao što na izborima ne treba da bude pitanje „Đilas ili Vučić“, nego „demokratija ili autokratija“.

Na pitanje ima li Skupština slobodne Srbije svog predsedničkog kandidata, Prelević kaže da imaju ideju, ali da žele da svi na sto stave po dva imena i da se u ukrštenom razgovoru vidi ko ima najviše šanse da prođe.

BONUS VIDEO: Biljana Stojković: Lideri na listama ometaju pobedu na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar