Dalibor Jevtić, Goran Rakić i Igor Simić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Predstavnjici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan i pregovaraju sa tzv. kosovskom policijom, koja je bacila suzavac na građane koji su se okupili kod zgrade opštine.

Srpska lista i građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče, a građani će napraviti prolaz i niko ih neće dirati, javlja izveštač Tanjuga. Ove zahteve izneli su predstavnici Srpske liste u razgovoru sa predtavnicima tzv. kosovske policije i KFOR-a u Zvečanu. Pregovori još traju.

Prethodno je KFOR propustio okupljene građane, koji su došli do zgrade opštine, ali je tada tzv. kosovska policija bacila suzavac.

Ispred zgrade opštine Zvečan, kao i Zubinog Potoka i Leposavića prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šlemovima i pod punom borbenom opremom.

Prisutni su i pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šlemovima, maskama, pancirima.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

BONUS VIDEO: Marko Jakšić: U Zvečanu je pravi mali rat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare