Foto:Stranka slobode i pravde

Stranke slobode i pravde (SSP) predstavila je na divljoj deponiji na tri kilometra od Beograda "Eko plan za spas zemljišta Srbije".

„Ovako izgleda gotovo cela Srbija jer ima 7.000 deponija, od kojih 70 odsto nema procenu za zaštitu životne sredine“ rekla je Dubravka Galić, član Odbora za ekologiju.

Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde (SSP) predstavio je mere Eko plana za zaštitu zemljišta koje se mogu sprovesti u roku od 30 dana.

„Potrebno je raskinuti ugovor za spalionicu u Vinči, zabaniti uništavanje Velikog ratnog ostrva, prirodnog rezervata za 196 vrsta ptica od kojih su mnoge ugrožene. Takođe, zabraniti gradnju na Makiškom polju, odakle Beograđani dobijaju pijaću vodu“, predstavio je Radošević i dodao šta je još potrebno uraditi.

„Uklanjanje divljih deponija i izgradnja reciklažnih centara, zabraniti neplansko sečenje drveća i uništavanje zelenih površina u gusto naseljenim delovima gradova i opština, pošumljavanja po modelu Novog Zelanda, gde je za dve godine posađeno 140 miliona stabala, obeležavanje GMO proizvoda u slobodnoj prodaji, jer građani imaju pravo da znaju šta kupuju“, zaključio je Radošević.

Radošević je najavio da će treći deo hitnog „Eko plana za spas Srbije“ posvećen vodama predstaviti naredne sedmice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare