Aleksandar Vučić i Entoni Godfri
Aleksandar Vučić i Entoni Godfri Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom najave Aljbina Kurtija da na Kosovu neće biti referenduma o ustavnim promenama u delu pravosuđa, da će postaviti pitanje međunarodnoj zajednici kako će reagovati ako Srbi na Kosovu i Metohiji prestanu na učestvuju "na njihovim izborima ili ako na severu takvih izbora i ne bude". Dodao je i da ga je iznenadila izjava američkog ambasadora Entonija Godfrija o tome kako bi se, da je država regiona, zabrinuo zbog naoružavanja Srbije.

Vučić je rekao da će postaviti pitanje Evropskoj uniji, SAD i svima koji manje ili više podržavaju nezavisnost Kosova.

„Šta će da rade, hoće li tenkovima, odnosno, pošto ih nemaju, oklopnim vozilima da ih uteriju na biračka mesta. Ne razumem što vole da izazivaju tenzije. Naše je da budemo uz svoj narod, čuvamo mir i poštujemo naš Ustav“, poručio je Vučić.

Za mene je porazno to da oni ne puštaju (Veljka) Odalovića i (Petra) Petkovića, jer se ponašaju kao neko ko treba da izazove Srbiju da reaguje i onda traže zaštitu Amerikanaca, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

O referendumu

Vučić je pozvao građane da izađu i glasaju na referendumu o ustavnim promenama u delu pravosuđa 16. januara, naglašavajući da to nje partijski ili politički referendum.

„Glasanjem na referendumu izmestićemo pravosuđe iz svih državnih organa i da ljudi koji imaju poverenje odlučuju u našem pravosuđu, nezavisno od toga ko je na vlasti i da se ponosimo nezavisnim pravosuđem“, rekao je Vučić.

To je važno za budućnost zemlje jer moramo da kažemo sebi – hoćemo li da nastavimo evropski put, ali mnogo važnije je – hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo, istakao je Vučić.

„Iznenadila me izjava Godfrija“

Vučić je izjavio da Srbija nije pretnja nikome i da ga je iznenadila izjava američkog ambasadora Entonija Godfrija o tome kako bi se, da je država regiona, zabrinuo zbog naoružavanja Srbije.

Ističući da američkog ambasador izuzetno poštuje kao korektnog čoveka, ukazao je da se skoro sve zemlje u susedstvu, kao članice NATO, naoružavaju, a nijedan američki ambasador u tim zemljama nije postavio pitanje kako bi Srbija reagovala.

„Svi se naoružavaju koliko god da mogu i koliko im ekonomija dozvoljava. Mađarska, Rumunija, Bugarska sa kojima imamo izrazito prijateljske odnose se naoružavaju“, ukazao je Vučić.

Da li je američki ambasador pitao kako je Srbija reagovala kada je Hrvatskoj poklonjeno 16 helikoptera ili ako im je jednim delom poklonjeno, a nešto i prodato od raketa, upitao je Vučić.

Srbija nijedan sporazum o kontroli naoružanja nije prekršila, regionalni sporazum o naoružanju nije prekršila, dodao je Vučić i naglasio da Srbija najvećim delom kupuje defanzivno oružje, kako bi štitila svoj vazdužni prostor.

U  Srbiji nema tajnih optužnica protiv Bošnjaka

Vučić je odbacio navode iz Sarajeva o tajnim optužnicama protiv Bošnjaka te istakao da u Srbiji takve optužnice ne postoje. Dodao je da je Beograd predao nadležnima u BiH „34 krivične prijave“ protiv Bošnjaka i da po njima može da postupa Sarajevo.

„Nema nijedne tajne optužnice protiv Bošnjaka ne teritoriji Srbije „, rekao je on.

Pozvao je Bošnjake da slobodno dodju u Srbiju – u Beograd, Novi Sad, na Kopaonik …i da, kako je naveo, posete prijatelje i rodbinu.

Napomenuo je da zvanično Sarajevo ne postupa na isti način prema Srbima.

BONUS VIDEO: Best of 24 minuta: Vučićeve istinite priče – nisu se desile VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar