Foto: Facebook/Дејан Ковачевић

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević iskoristio je prijem jednog dečaku u svoju kancelariju za ličnu samopromociju, ali i svoje stranke, kažu sagovornici portala Nova.rs.

Naime, prvi čovek Milanovca, skoro svakodnevno, objavljuje na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu ko mu je bio u poseti, koga je ugostio, da li je obišao radove na putnoj infrastrukturi…Međutim, nedavno je na pomenutoj društvenoj mreži objavio sliku dečaka Mića i, kako je naveo, ispunio želju ovom mališanu da ga zameni na njegovoj funkciji.

„Mićo mi je rekao da najviše voli Aleksandra Vučića, @avucic zatim našeg uglednog doktora Peđu Strugarevića i mene. Na poklon sam dobio crtež na kome smo on i ja, a ja sam njemu poklonio ranac sa puno slikovnica da u njima vežba dok ne krene u školu. Na kratko me je zamenio na mestu predsednika opštine. Na mlađima svet ostaje“, napisao je Kovačević.

Sa druge strane, Iva Eraković, direktorka Udruženja Prijatelji dece Srbije, kaže za naš portal da zloupotreba mališana u političke svrhe ide najčešće ruku pod ruku sa medijima.

Prema njenim rečima, zloupotreba dece u političke svrhe postoji u situaciji kada se ona uključe i upotrebe u aktivnostima koje nisu u korist mališana, nego nekog drugog, bilo da je reč o pojedincu, stranci, koristoljublju ili prestižu.

„Najčešće ova zloupotreba ide ruku pod ruku sa medijskom – jer je mediji plasiraju i dalje eksploatišu, uključujući nove medije, poput društvenih mreža. Naravno, odrasli su ti koji dovode decu u takve neprihvatljive situacije koristeći njihovu neobaveštenost, lakovernost ili otvorenost, a roditelji, ili pak, staratelji postaju tihi saučesnici davanjem saglasnosti za uključivanje dece u tom kontekstu“, objasnila je Eraković.

„Nije prihvatljivo da političke organizacije i ličnosti koje ih predstavljaju zloupotrebljavaju decu pod vidom prava deteta na izražavanje, menjajući kontekst i sadržaj njihovog učešća protivno njihovom osnovnom interesu. Ne postoji ni interes mališana, a ni javnosti, da se deca pojavljuju u kontekstu „dekorisanja“ događaja koji ne razumeju, nisu mu dorasla jer je to kvaziparticipacija suprotna interesima deteta. Političke organizacije i njihovi funkcioneri to ne treba da čine, čak ni u slučajevima da imaju saglasnost detetovog roditelja ili staratelja“, istakla je Eraković.

To ne znači, kako naglašava, da deca ne treba da učestvuju u društvenom životu i kreiranju politika za decu – primereno njegovom uzrastu i duševnoj zrelosti (Đački parlamenti su dobar primer), ali onda kada su dovoljno zrela da oblikuju svoje stavove i dobrovoljno žele da se uključe.

„Ukratko, bilo koja zloupotreba ne vodi dobrobiti dece. Nažalost, samo 8 političkih partija je potpisalo memorandum o razumevanju Kodeksa o zaštiti dece od od političkih zloupotreba, među kojima je samo jedna iz vladajuće koalicije“, zaključila je Iva Eraković za naš portal.

Dr Divna Šiljković kaže da je to klasična zloupotreba dece, te da mališani apsolutno nikome, bez obzira da li su političari, ili se bave nekom drugom profesijom ne treba da služe kao dekor.

„Mnogi u cilju svojih ambicija koriste decu u ostvarivanju svojih svrha. To je čista manipulacija u svrhu političke kampanje pred lokalne izbore koji se bliže. Pitam se odakle taj mališan zna šta je uradio za njega Vučič, ali i Kovačević“, kaže doktorka.

Foto: Facebook/Дејан Ковачевић

Ona je postavila i niz pitanja nadležnima; Da li su deci obezbeđeni besplatni paketići, kako funkcioniše socijalna pomoć u Gornjem Milanovcu? Podsetila je i na seksualno nasilje, odnosno pedofiliju u tom gradu, koja je bila česta pojava u ovoj godini. Smatra da o tome treba da brinu nadležni.

Nikada u našoj opštini nema dovoljno mesta u vrtićima, suočavamo se sa tim problemima i zato deci treba obezbediti normalne uslove za život, i nikako ih ne koristiti u bilo kakve druge svrhe bez ozira o kome se radi, zaključila je dr Šiljković.

Naša redakcija je pozvala i predsednika opštine Gornji Milanovac kako bi prokomentarisao ovu situaciju, ali se on, do zaključenja teksta, nije javljao na telefon.

Bonus video: Isidora Kovačević o izgledu kampanje, novinarskim bitkama i lokalnim moćnicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar