Predsedniče, zamolite i za Doljevac, Savamalu i da se više ne laže

Politika 24. sep. 202112:29 > 12:33
Podeli:
Aleksandar Vucic
Alekasandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odlukom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, povučen je skandalozni predlog Zakona o unutrašnjim poslovima koji je njegov imenjak Aleksandar Vulin želeo da iskoristi kako bi partijske jurišnike pretvorio u pripadnike MUP-a. S obzirom na to da su izbori na vidiku, iskusni politički igrač Vučić je unapred ukalkulisao štetu koju bi mu pomenuti zakon doneo i odlučio se da iskoristi najsnažnije pravno sredstvo u zemlji - njegovu molbu.

ŠTA SE DESI KAD VUČIĆ ZAMOLI

“Predsednička se ne poriče”, konstatovao je Vulin, tvrdeći kako je odluka o povlačenju Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima njegov lični poraz i da će snositi posledice zbog toga.

Iako nije poznato u kakvim posledicama se radi, jasno je da je efekat molbe predsednika Srbije toliko snažan da je čak i ratoborni Vulin ustuknuo pred zamolnicom koja mu je upućena.

Moli Vučić – drugi slušaju

Ovo nije prvi put da je Vučićeva molba presudno uticala na živote građana i izmenila čvrste odluke njegovih saradnika poznatih po samostalnom delovanju.

Nedavno su se sa molbom predsednika suočile i njegove stranačke kolege, koje su pre njegove reakcije čvrsto stajali na stanovištu da opoziciji nije mesto na RTS-u i da ih ne bi trebalo puštati na javni servis.

Ipak, molba demokratski nastrojenog predsednika bila je da ipak popuste.

“Molio sam ih da prihvate. Nije problem, dajte im RTS i šta god hoće”, poručivao je Vučić.

Da šefu srpske države nije problem da „proguta sopstveni ponos“ videli smo i na početku pandemije kad je „ponizno zamolio“ najmoćniju političku ličnost u zemlji, Anu Brnabić, da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije koronavirusa. Kap koja je prelila čašu bilo je hapšenje naše koleginice Ane Lalić, nakon čega je i najdemokratskijem predsedniku u novijoj istoriji Srbije bilo jasno da nije baš dobro da zemlja kandidat za članstvo u EU hapsi novinare.

“Mi ćemo danas na sednici Vlade povući ovu odluku na izričitu, direktnu molbu predsednika Aleksandra Vučića i razumem zašto me predsednik zamolio”, rekla je premijerka Srbije pošto joj se prvi čovek države obratio.

Zahvaljujući Vučićevoj molbi svojevremeno je zauzdana i narodna poslanica Biljana Pantić Pilja, koja je na svom Instagram profilu optužila novinare portala Nova.rs da su “strani plaćenici i domaći izdajnici”.

“Lično sam je zamolio da tu objavu skloni zato što smo mi ti koji smo s pravom napadali one koji su spaljavali knjigu (zamenika gradonačelnika Beograda Gorana) Vesića, dobru knjigu“, kazao je Vučić.

Slično iskustvo imala je i ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, koja je morala da povuče Zakon o vodama na molbu Vučića, ali i ministar zdravlja Zlatibora Lončara, koji je se, na Vučićevu molbu, izvinjavao Crnogorcima zbog toga što je rekao da vodi politiku da ih ne bude u njegovom resoru.

“Zamolio sam Lončara da se izvini zbog uvredljive izjave o Crnogorcima.Da pokažemo razliku između nas i njih”, poručivao je kosmopolita s Andrićevog venca.

Umeo je predsednik da zamoli i Krizni štab da mere budu što blaže, ministra Sinišu Malog da da pare za izgradnju puta, bivšu predsednicu Skupštine Maju Gojković da govori u parlamentu. Umeo je i besramno da iskoristi akciju skupljanjanja novca za lečenje bolesne dece i da zasluge za prikupljenja sredstva pripiše sebi (zamolio je Ministarstvo zdrava da da pare), iako je prethodno cela Srbija slala SMS poruke.

Kad se podvuče crta, jasno je da ne postoji ništa snažnije od molbe šefa države i da bi predstojeće izmene Ustava morale da podrazumevaju i uvođenje “Molbe predsednika Republike Srbije” kao najvišeg pravnog akta.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

A kad već voli da zamoli, predsednik Vučić bi mogao još jedanput (ovog puta ozbiljnije) da apeluje na nadležne da ustupe dva minuta snimka sa naplatne rampe Doljevac ili da objave imena kompletnih idiota iz Savamale. Mogao bi i da zamoli i direktore javnih preduzeća da ne teraju radnike da skupljaju sigurne glasove i svoje naprednjake da ne šalju ćelavce u džipovima na izborna mesta.

Vučić bi mogao da zamoli i da se prekine sa progonom neistomišljenika vlasti, da se na televizije sa nacionalnim frekvencijama vrati novinarstvo, a mogao bi, ako se seti, da zamoli i vlasnike štamparija u Srbiji da bez straha prihvate da štampaju novine koje nisu pod njegovom kontrolom.

Na kraju krajeva, mogao bi da zamoli i saradnike iz stranke i Predsedništva da prekinu sa kontinuiranim lažima i da, za promenu, probaju malo sa istinom.

Mogao bi i on sam to da proba, ako ikako može da zamoli sebe.

BONUS VIDEO: Vučić nije odbranio Kosovo, već ukinuo Srbiju na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar